Az ottani állapotok tükrében csak a jéghegy csúcsa: 40 ezer Ukrajnába küldött fegyver kerestetik

Az ottani állapotok tükrében csak a jéghegy csúcsa: 40 ezer Ukrajnába küldött fegyver kerestetik

Pontosabban nem is kerestetik, az ugyanis teljesen reménytelen próbálkozás lenne, csak úgy egészen egyszerűen eltűnt, s az illegális fegyverkereskedelemnek és az ukrán korrupciónak köszönhetően a világ bármely pontján, bármely fegyveres konfliktusban felbukkanhat. S ahogy a színházi világban mondják, ha egy színpadi díszletben vagy valamelyik szereplő kezében feltűnik egy fegyver, az nem marad használatlanul.

Nem titok, hogy a háború kitörése óta Ukrajnába szinte számolatlanul érkeznek a fegyver-, a pénz- és humanitárius segélyszállítmányok, melyek nagyon nem kis hányada a háborús káosznak és a hírhedt ukrán korrupciónak köszönhetően szőrén-szálán eltűnik, illetéktelen és fegyverekről lévén szó, veszélyes kezekbe kerül.

Ezt bizonyítja a New York Times cikke is, mely az amerikai védelmi minisztériumra hivatkozva arról ír, hogy a Pentagon nem követte nyomon mintegy 40 ezer, nagy rombolóerejű, high-tech fegyver útját, amit Ukrajnába küldtek. A Pentagon által készített jelentés szerint rengeteg „magas kockázatú fegyver előírt nyomon követése nem valósult meg megfelelően”, magyarán az amerikaiaknak sejtelmük sincs róla, hogy hol vannak.

Hírdetés

A cikk szerint a nagyjából egymilliárd dolláros, „hiányzó fegyvercsomag” többek között Javelin páncéltörőket, Stinger vállról indítható légvédelmi rakétákat, Switchblade kamikaze drónokat, éjjellátókat tartalmazott. Csupa olyasmit tehát, melyek rendkívül keresettek és nagyon sokat érnek a feketepiacon rombolóerejük és technológiai elemeik miatt.

ráadásul nem is adottak a körülmények a fegyverek protokollszerű nyomon követéséhez Ukrajnában. Nos, az ottani állapotok ismeretében ebben sok igazság van. Csakhogy ezek a fegyverek az illegális fegyverkereskedelem újabb virágkorát hozták el, s időzített bombaként ketyegnek a terrorszervezetek, nemzetközi bűnszövetkezetek, drog- és emberkereskedő maffiák kezében, melyeket számos nagy horderejű bűncselekményben és terrorista incidensben használhatnak fel a világ bármely pontján.

Wesley Satterwhite, az amerikai külügyminisztérium egykori tanácsadója korábban már felszólította az Egyesült Államokat, hogy vezessen be hatékony ellenőrzést az Ukrajnának küldött fegyverek követésére, megakadályozandó, hogy azok a feketepiacon végezzék, aminek a jelek szerint nem volt nagy foganatja. Ráadásul ez a bevallottan eltűnt 40 ezer fegyver sajnos csak a jéghegy csúcsa…

(NZS/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »