Az Európa Tanács megvizsgálja a több felvidéki ügyben is eljáró uniós bíróság függetlenségét

Az Európa Tanács megvizsgálja a több felvidéki ügyben is eljáró uniós bíróság függetlenségét

A meglévő adatok bizonyítják, hogy valóban szükséges megvizsgálnia az Európa Tanácsnak az Emberi Jogok Európai Bíróságának (EJEB) függetlenségét, és azt, hogy a jelenleg fennálló összeférhetetlenségek megszűnnek-e, írja a Magyar Nemzet. 

A lap a Tűzfalcsoport közleménye alapján írja: az Európa Tanács megvizsgálja az EJEB függetlenségét. Képviselők írásbeli kérdésére reagálva a Miniszteri Tanács kijelentette, ragaszkodik az EJEB függetlenségéhez, és további ellenőrzési eszközöket fontolgat.

Lomnici hozzátette, ha az információk pontosak, mégiscsak kiderült, hogy az Európa Tanács kénytelen foglalkozni az EJEB olyan ügyeivel, melyek az érvényesség kérdését is felvetik.

Hírdetés

Továbbra is kérdés, hogy mi lesz azokkal az ügyekkel, ahol összeférhetetlenség állhatott fenn.

A történtek tavaly augusztusban indultak: ekkor írt idősebb Lomnici Zoltán az ET-főtitkárnak. A döntések megkérdőjelezésének apropója volt, hogy a strasbourgi Európai Jogi és Igazságügyi Központ kutatási eredményei szerint

Kiderült, hogy 2013-ban a szlovák állampolgársági törvénnyel kapcsolatos beadványt az EJEB egy olyan tanácsa vizsgálta és utasította el 2013-ban, melynek szlovák tagja később legfelső bíró lett az országban.

(Magyar Nemzet/Felvidék.ma/lb)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »