Az árfolyamok is elkapták a koronavírust

Az árfolyamok is elkapták a koronavírust

A kínai vírus globálisan is terjedni látszik, a tőzsdék nagyon rossz hangulatban vannak emiatt. Kína és Hong Kong részvényei csak azért nem zuhannak, mert Újévet ünnepelnek. A BUX még viszonylag jól bírja, a forint gyenge, megint 337 felett az euró. Éves mélypontok közelében az olaj, de más nyersanyagok is süllyednek.

Csúnya esés látható az európai tőzsdéken, a Stoxx 600 index és a német DAX 1,7, a francia CAC pedig 1,9 százalékos mínuszban van jelenleg. Ezt főleg a koronavírus terjedésével magyarázzák, de rossz adat is érkezett. Az amerikai határidős indexek is 1,2-1,5 százalékos esésben vannak, a menedéknek számító arany és ezüst viszont némileg drágul.

Indiában közel egy százalékkal süllyedtek az indexek, a japán Nikkei két százalékkal zuhan.

Kínában és néhány más országban a Holdújév miatt a hét nagy részén zárva tartanak a tőzsdék (de múlt csütörtökön egyébként már egy jó nagy mélyrepülést mutattak be).

A nyersanyagok áresését is főleg annak tudják be, hogy a vírusnak a kínai gazdaságra gyakorolt hatása nagyon kedvezőtlen lehet majd.

Hírdetés

Már tíz országban kimutatták a koronavírust, köztük Franciaország, az USA és Japán, és eddig 81 halálos áldozatot szedett. A kínai hatóságok sokak szerint nem lesznek képesek megállítani a járványt. A Reuters szerint ez a fő oka annak, hogy ma meredeken esnek a tőzsdék Európában. Mindenütt azt találgatják, mekkora gazdasági visszaesést képes okozni a vírus, például a turizmus és a vendéglátó-ipar hanyatlásán keresztül.

A német gazdaság lassulása a nulla körüli szintre régen ismert, de most kijött egy adat, ami friss csalódás. A januári üzleti klíma indexe az Ifo intézet szerint 95,9 pontra esett az előző, 96,3 pontos értékről, miközben az elemzők 97,0-t vártak. A német gazdaság tehát ezt az évet is gyengén kezdi – derül ki az N-Tv.de portál tudósításából.

A terjedő vírus miatt lassuló kínai gazdaság az olajkeresletet is visszavetheti, ezért a múlt heti esések ma is folytatódnak az olaj piacán. Több mint három százalékos a mai mínusz. De esnek például a réz, a cink, vagy a palládium és a platina is, a “katalizátor-fémek”.

A Brent tavaly január óta, egy éve nem volt huzamosabb ideig 60 dollár alatt, legfeljebb átmenetileg, mint októberben. A Brent ma 58, a WTI 52 dollár körül van. Utóbbinál az 50 dolláros mágikus határ, egyben éves mélypont közeledik vészesen.

Az Investing.com szerint az olajnak 13 hónapja nem volt ilyen rossz hete, mint a múlt hét. A mai nap eddig csak súlyosbítja a helyzetet.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »