Az állami Általános Egészségbiztosító telefonos távorvoslási lehetőséget kínál az ügyfeleinek

Az állami Általános Egészségbiztosító telefonos távorvoslási lehetőséget kínál az ügyfeleinek

Az állami Általános Egészségbiztosító (VšZP) azoknak az ügyfeleinek, akik már legalább egy éve a biztosítóhoz tartoznak, egy új, fizetett szolgáltatás keretében konzultációs lehetőséget kínál az általános orvossal vagy a gyermekorvossal.

Így próbálja csökkenteni a sürgősségi osztályokra és az orvosokra nehezedő terheket – véli Beata Havelková, az elnökség alelnöke. Michal Palkovič egészségügyi miniszterrel együtt a magán egészségbiztosítókat is a szolgáltatás biztosítására szólították fel.

Az orvossal bármikor kapcsolatba lehet lépni telefonon, chaten vagy videohíváson keresztül.

Segítenek eldönteni, hogy szükség van-e az orvos vagy a sürgősségi osztály meglátogatására, adott esetben elektronikus receptet is kiállíthatnak.

A szolgáltatás keretében digitális diagnosztikára is lehetőség van, és meg lehet mérni egyes egészségügyi paramétereket – a vérnyomást, a pulzusszámot, a légzésszámot, a véroxigénszintet vagy a stressz szintjét.

A távorvoslást nem fedezi az egészségbiztosító, egy extra szolgáltatásról van szó – magyarázta Havelková. Hozzátette:

a sürgősségin is kell fizetni, és időt vesztünk a váróteremben.

A szolgáltatás díja 9 euró egy fő részére egy hónapra, négy biztosított személy pedig csoportosan 16,80 eurót fizet. A VšZP minden olyan ügyfele, aki legalább egy éve ennél a biztosítónál van, és nem tartozik a biztosítónak, két alkalommal ingyen veheti igénybe a szolgáltatást.

Hírdetés

Havelková szerint

ez a megoldás külföldön és a szomszédos Csehországban is működik.

Az egészségügyi miniszterrel arra szólította fel a többi egészségbiztosítót, hogy ők is biztosítsanak ilyen szolgáltatást.

A Dôverában sok tapasztalatunk van a távorvoslással. Korábban minden ügyfelünknek rendelkezésére állt egy telefonvonal, amelyen keresztül a hét minden napján tanácsot kérhettek az orvostól, anélkül, hogy fizetniük kellett volna érte. Jelenleg az ügyfeleink részére egy egészségügyi tanácsadó vonalat működtetünk, amely segít nekik a cukorbetegséggel és a magas vérnyomással kapcsolatos problémáik megoldásában

– reagált Matej Štepianský, a biztosító PR-szakembere.

Az Union egészségbiztosító arra mutatott rá, hogy

a Covid-19 járvány után is fizet a járóbeteg-ellátást biztosító orvosoknak a távorvoslásért.

Az Unionnak kidolgozott szolgáltatásfejlesztési stratégiája van, amelybe több távorvoslási szolgáltatást is belefoglalnak, többek között a telefonon elérhető készenléti orvost is

– tette hozzá Kristína Baluchová, az Union biztosító szóvivője.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »