Az alkotmánybíróságon támadta meg az USR és a PMP a közigazgatási törvénykönyvet

Az alkotmánybíróságon támadta meg az USR és a PMP a közigazgatási törvénykönyvet

Szerdán az alkotmánybíróságon támadta meg a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) és a Népi Mozgalom Párt (PMP) a héten elfogadott közigazgatási törvénykönyvet. “A Szociáldemokrata Párt (PSD)-Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) többség szeretné elpolitizálni a teljes romániai közigazgatást” – írja az AGERPRES hírügynökséghez eljuttatott közleményben.

A közleményben rámutatnak: 28 USR-s, 13 PMP-s, hat független és három liberális párti képviselő írta alá az alkotmányossági kifogást.

Az USR szerint a helyi választottak számára előírt különnyugdíjak megszegik az állampolgárok törvény előtti egyenlőségét garantáló jogszabályt, és csupán azért vezették be, hogy a következő választások idejére maguk mellett tartsák a polgármestereket és a megyei tanácsok elnökét.

Az aláírók szerint a közigazgatási törvénykönyv lehetővé teszi, hogy a legfontosabb tisztségekbe politikai alapon nevezzenek ki új vezetőket, ez pedig ellentmond annak a kötelezettségnek, amelyet Románia az uniós csatlakozása előtt felvállalt, hogy a közigazgatási tisztségekbe szakembereket neveznek ki.

“Románia azt garantálta Brüsszelben, hogy a polgármesterek és helyi tanácsok munkáját ellenőrző képviselők politikailag semleges szakemberek lesznek, de most lemondanak erről a kötelezettségekről a helyi bárók kedvéért” – nyilatkozta Florina Presadă USR-s szenátor.

Agerpres


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »