Ausztria fokozatosan megszünteti a vállalatok járványtámogatását

Ausztria fokozatosan megszünteti a vállalatok járványtámogatását

Egyes támogatási csomagok az osztrák vállalatok számára már csak június végéig maradnak nyitottak, mivel nem mindegyiket hosszabbítják meg. Mint Gernot Blümel pénzügyminiszter több osztrák médiának elmondta, a kormány nem akarja segélyekkel deformálni a gazdasági fellendülés kezdetét, ezért a gazdasági fejlemények alapján törli azokat. A miniszter azonban nem közölte, hogy mely programok végződnek, és milyen formában folytatódnak.

A kereskedelem után az éttermek és a szállodák ismét nyitva vannak, Ausztria gazdasága ebben az évben három százalékkal növekedhet .

Ez azt is jelenti, hogy a több milliárd eurós korona-injekciókat átértékelik.

A kormány jelenleg tárgyal a szociális partnerekkel legdrágább támogatás, a kurzarbeit-rezsim új formájáról. Az APA szerint a tárgyalások eredményét a hónapnak a végén szeretnék ismertetni.

Hírdetés

Eddig a kurzarbeit program támogatása mintegy 11 milliárd euróba került az Ausztriának.

A Kronenzeitung osztrák napilap a jelenlegi járványtámogatást, illetve az ígéreteket 37 milliárd euróban számszerűsítette.

Ez az összeg magában foglalja a 2020 novembere és decembere nem realizált bevételeinek 3,3 milliárd euró összegű ellentételezését, de június végéig a vállalkozások további támogatásra pályázhatnak.

Ezt az intézkedéscsoportot hamarosan befektetési prémiumokkal is kiegészítik, amelyre a vállalatok már most pályázhatnak. Bár a költségvetés erre öt milliárd eurót tervezett, eddig az államhoz csak 40,6 millió euró értékben érkeztek kérelmek.

További újdonság a tőkekamat adó levonhatósága. Ez a modelltől függően 0,5 és egymilliárd euró között terheli a költségvetést.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »