Ügyvédkör: a Dobrev Klára által nyilvánosságra hozott információk tévesek

Ügyvédkör:  a Dobrev Klára által nyilvánosságra hozott információk tévesek

A szervezet elnöke szerint az időpontok alapján nem volt összeférhetetlenség.

Ahogy azt korábban megírtuk, Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció EP-képviselője pénteken újabb ügyben jelentette fel Sulyok Tamás köztársasági elnököt. Az ellenzéki politikus szerint az államfő alkotmánybíróként törvénytelenül juthatott díjazáshoz, ami összeférhetetlenséget eredményezett. Horváth Lóránt, az Ügyvédkör elnöke szerint ugyanakkor Dobrev Klára állítása megalapozatlan – írja az Index.

Hírdetés

Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció európai parlamenti képviselője pénteki sajtótájékoztatóján úgy vélekedett, hogy összeférhetetlenség állt fenn Sulyok Tamásnál, amikor már alkotmánybírói pozíciót töltött be. A politikus feljelentést tesz, és lehetségesnek nevezte, hogy alkotmánybírósági határozatok százai érvénytelenek emiatt.

Az Index megkérdezte az Ügyvédkör elnökét, aki szerint a Dobrev Klára által nyilvánosságra hozott információk tévesek. A DK-s politikus állítása szerint Sulyok Tamás, aki 2014. 09. 27-től az Alkotmánybíróság bírája, 2015. 04. 01-től elnökhelyettese, majd 2016. 11. 22-től a testület elnöki posztját töltötte be, 2019. 10. 04-ig a Szegedi Ügyvédi Kamara aktív tagjaként ügyvédi tevékenységét végzett, és tagságát csak ekkor szüneteltette, majd később töröltette. Horváth Lóránt szerint ugyanakkor ez nem így történt.

„Egyeztetve az illetékes Szegedi Kamarával megerősíthetjük, hogy a Köztársasági Elnök Úr az Alkotmánybírósági kinevezését megelőzően kérte a tagságának szüneteltetését, amelyről rendkívüli elnökségi ülés döntött, és amelyet 5 év elteltét követően meghosszabbított” – mondta a portálnak. „A közhiteles ügyvédi nyilvántartásokba mindig az utolsó meghosszabbítás dátuma szerepel. Ebből következően Sulyok Tamás 2014. 09. 27. és 2019. 10. 04. között szüneteltetőként ügyvédi tevékenységet nem végezhetett, így az alkotmánybírói jogállása sem lehetett összeférhetetlen” – tette hozzá az Ügyvédkör elnöke.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »