A levegővel tárolják el az energiát kínai tudósok

A levegővel tárolják el az energiát kínai tudósok

Share 0 Tweet 0 Share Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

A kínai Zhongchu Guoneng Technology Co., Ltd. (ZCGN) bekapcsolta a világ legnagyobb sűrített levegős energiatárolási (CAES) rendszerét Kínában – számol be a PV Magazine. A 207,8 millió dolláros energiatároló erőmű 300 MW/1 800 MWh kapacitású, és egy föld alatti sóbarlangot használ akkumulátorként, a rendszert a Santung tartományban található Feicsengben építették ki. A vállalat szerint a tároló a világ eddigi legnagyobb CAES-rendszere. Korábban csúcstartó egy 100 MW-os projekt volt, amelyet 2022 októberében indított el a Kínai Tudományos Akadémia Mérnöki Termofizikai Intézete, szintén Kínában, Hopej tartományban. A ZCGN szerint az új rendszer többlépcsős, széles terhelésű kompresszorból és nagy terhelésű turbina-expanderből, valamint nagy hatékonyságú szuperkritikus hőcserélő technológiából és integrált vezérlési technológiából áll. A létesítmény 30%-kal olcsóbb, mint a Mérnöki Termofizikai Intézet által épített 100 MW-os rendszer, teljes hatékonysága 72%.

A 207,8 millió dolláros létesítmény 300 MW/1 800 MWh energiatárolási kapacitással büszkélkedhet, és mintegy 100 000 m2 területet foglal el. A ZCGN szerint akár hat órán át képes szünetmentes áramleadást biztosítani, ami a csúcsfogyasztási időszakokban 200 000-300 000 helyi háztartás áramellátását jelenti. Az állomás egy föld alatti sóbarlangot használ, amelynek kútjai akár 1000 méter mélységig is elérnek, a barlang 500 000 köbmétert meghaladó gáztároló kapacitással büszkélkedhet.

Hírdetés

A létesítmény becsült éves villamosenergia-termelése 600 TWh, és az előrejelzések szerint mintegy 189 000 tonna normál szénfogyasztást takarít meg. A rendszer évente mintegy 490 000 tonnával csökkenti majd a szén-dioxid-kibocsátást. A projekt befektetője a kínai villamosenergia-kereskedelmi piacon való részvételen keresztül különböző kiegészítő szolgáltatásokat kíván nyújtani, hogy bevételt termeljen. A beruházás megtérülési ideje várhatóan körülbelül 7,1 év lesz. A létesítmény különböző teljesítményszabályozási funkciókat kínálhat majd Santung tartomány hálózata számára, ideértve a csúcsidő-csökkentést, illetve a frekvenciastabilizálást.

Share 0 Tweet 0 Share


Forrás:alternativenergia.hu
Tovább a cikkre »