Álmoktól a hatórás úszásig: sikerrel zárult a nem mindennapos jótékonysági akció

Álmoktól a hatórás úszásig: sikerrel zárult a nem mindennapos jótékonysági akció

Több mint 40 ezer lejt gyűjtött öt romániai tó átúszásával Szénási Zoltán és Katona Alpár a Yuppi Lake Challenge projekt keretében. A kolozsvári sportolók a krónikus beteg gyerekeket megszólító Yuppi tábort támogatják.
Álmodtunk, edzettünk, úsztunk, és sikerrel zártuk a Yuppi Lake Challenge projektet – mondta el érdeklődésünkre Szénási Zoltán, aki Katona Alpárral közösen vett részt a jótékonysági kampányban.

A kolozsvári fiatalemberek öt romániai tó átúszásával összesen 43 566 lejt gyűjtöttek az onkológiai beteg, diabéteszes vagy más autoimmun betegséggel diagnosztizált gyerekeket és fiatalokat táboroztató Yuppi tábor számára.

A kezdeményezés egyedisége abban állt, hogy a két sportoló elsősorban futó- és hegymászómúlttal rendelkezik, úszótapasztalatuk épphogy kielégítő.

A tavak átúszását ezért ők is saját korlátaik átlépéseként fogták fel.

Hírdetés

– fogalmazott Szénási Zoltán. Hozzátette, a tervezett hét tó helyett végül időhiány, illetve rossz időjárási viszonyok miatt öt átúszása sikerült: a Kolozs megyei Jósikafalvi-tó (Bélesi-tó), Tárnica-tó, Dragán-völgyi tó, a Beszterce-Naszód megyei Kolibicai-tó és (részben) a Hargita megyei Zetelaki-tó. „Szeptember elejére beterveztünk két úszást, de ekkor olyan hideg volt, mint télen. A legalacsonyabb hőmérsékletű víz 13 fok volt a Zetelaki-tónál, így a neoprénruhában, illetve hagyományos úszófelszerelésünkben nem tudtunk több mint egy órát a vízben tartózkodni. Viszont a projektben szereplő, legkisebb tó átúszásához is legkevesebb három óra szükséges” – részletezte a kolozsvári sportoló. Kifejtette, a maximum idő, amit egyhuzamban úsztak, 6 óra volt.

Szénási Zoltán arról is beszámolt, hogy a kitűzött összeg 45 ezer lej volt, de a kampány nem zárult le olyan szempontból, hogy még tárgyalnak az adományt ajánló cégekkel. Egyébként bárki adakozhat továbbra is a Yuppicamp.galantom.ro/lakechallenge oldalon.

A Rupicapra Social projekt alapítói, Szénási Zoltán és Katona Alpár 2016-ban álltak a Yuppi tábor mozgalom mellé. A YuppiRun keretében 210 kilométert lefutva gyűjtöttek adományokat, azt követően,

2017-ben a YuppiRide alkalmával elbicikliztek Chamonix-ig, majd megmászták a Mont Blanc-ot.

Tavaly pedig a YuppiSlide elnevezésű akcióban szerették volna átsízni az izlandi Vatnajökull gleccsert, Európa legnagyobb gleccserét.


Forrás:kronikaonline.ro
Tovább a cikkre »