Állami karantén vár azokra, akik hétfőn reggel hét óra után térnek vissza Szlovákiába

Állami karantén vár azokra, akik hétfőn reggel hét óra után térnek vissza Szlovákiába

A szlovák rendőrség közösségi oldalán tájékoztatótt arról, hogy a külföldről hazatérő állampolgárokat hétfő reggel hét órától kötelezően állami karanténba szállítják a hatóságok.

A belügyminisztérium arra kéri a hazatérő állampolgárokat, hogy az ITT található regisztrációs űrlapot töltsék ki, mielőtt belépnének Szlovákia területére, így a hatóságoknak módjukban áll kiszámolni, hány emberre készüljenek fel a karanténközpontok. Hogy a hazatérő állampolgár melyik karanténba kerül, az csak a későbbiekben derül ki.

A kötelező karantén nem jelenti azt, hogy tizennégy napig kell élvezniük az állam vendégszeretetét.

A kötelező tesztek elvégzése után, már amennyiben azok negatívak, szabadon hazamehetnek, hogy a kötelező 14 napos karanténból hátralévő napokat otthon töltsék el. Ez esetben a kötelező karantén a velük egy háztartásban élő személyekre is vonatkozni fog. 

Hírdetés

A hatóságok arra kérik a hazatérőket, utazásuk előtt jelezzék háziorvosuknak (ha van ilyen), hogy jönnek haza, így az orvos betegszabadságot (PN)  írhatnak ki az érintett személyeknek.

Állatot nem lehet bevinni a karanténba! Ha nem tudják hová tenni, a hatóságok azt javasolják, inkább ne térjenek vissza Szlovákiába.

A már korábban elfogadott rendelkezés értelmében a határtól legfeljebb 30 kilométernyire élők, valamint a határ túloldalán legfeljebb 30 kilométeres távolságban dolgozók szintén mentesülnek a fentiek alól. 

A karantén elhagyóit a 158-as vagy a 159-es számon lehet jelenteni. A rendőrség közösségi oldalán azt írja, már 300 felett van az ilyen esetek száma. Fizikai személyek számára 1659, míg jogi személyek számára húszezer eurós büntetéssel jár a fenti szabályok megszegése.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »