Államfőválasztás: közel százezren járultak az urnákhoz külföldön a szavazás első napján

Államfőválasztás: közel százezren járultak az urnákhoz külföldön a szavazás első napján

Mintegy 92 ezer külföldön élő román állampolgár adta le voksát pénteken 22 óráig az államfőválasztás második fordulójában az ország határain kívül kialakított szavazókörzetekben.
Ehhez a számhoz hozzáadódik még az a 17 503 külföldön élő román, aki a levélszavazás mellett döntött – tájékoztat a Központi Választási Iroda (BEC). A diaszpórában élőket – akárcsak az első fordulóban – ezúttal is három napon át várják az urnákhoz.

Összesen 835 szavazókörzetet alakítottak ki számukra, amelyeknél a következő program szerint voksolhatnak: pénteken helyi idő szerint 12 és 21 óra között; szombaton, 7 és 21 óra között; vasárnap 7 és 21 óra között.

Hírdetés

Azok a választópolgárok, akik 21 órakor a szavazóhelyiségekben vagy azok előtt tartózkodnak, 23 óra 59 percig még voksolhatnak.

Az Agerpres hírügynökség közölte, a legtöbb szavazókörzetet Spanyolországban és Olaszországban alakították ki (143-at, illetve 142-t). Németországban 79, Nagy-Britannia és Észak-Írország Egyesült Királyságában pedig 72 szavazóhelyiség berendezését hagyta jóvá az Állandó Választási Hatóság (AEP). A Franciaországban élő román állampolgárok 50 szavazókörben voksolhatnak.

Az ország határain kívül kialakított szavazókörök interaktív térképe elérhető a külügyi tárca hivatalos weboldalán: http://www.mae.ro.


Forrás:kronikaonline.ro
Tovább a cikkre »