Akkor és most Somorján

Régi fotókat szeretne nézegetni? Elég ha végigsétál Somorja utcáin!
Így hirdeti magát Szinghoffer Gábor legújabb kiállítása, immár a negyedik a sorban, amelyik régi somorjai képekből válogat. Vannak köztük 100 éves képek, a két világháború közöttiek és a háború utáni évekből is. Szóval, Somorja utóbbi száz éve fotókon.

Mint a bevezetőben említettem, ez már a negyedik alkalom, amikor Szinghoffer Gábor régi somorjai fotókból álló gyűjteményéből rendez kiállítást. Csakhogy a mostani egy picit más lesz! Egy picit rendhagyó. Azt vette ugyanis a fejébe, hogy szabadtéri fotókiállítást szervez, 30 db nagyméretű vízhatlan képet állít fel Somorja főterén és környékén. A téma ismét a régmúlt, az  „akkor és most”. Hogyan rakták le a kórház alapkövét? Hogyan épült a templom? Mennyien voltak kinn a főutcán, amikor bejöttek a magyar katonák? Milyen boltok voltak 70 évvel ezelőtt Somorján? A kiállításból mindez kiderül. Láthatjuk majd, hogy egy-egy épület milyen nagy változáson ment keresztül az évek során.

Hírdetés

„A Somorjai történetek egy rövid kisfilm, ezzel nyitjuk meg a kiállítást. Három „igazi” somorjaival beszélgettem a régi Somorjáról. A 85 éves Kiss Trúdi néni 4 éves volt, amikor bejöttek a magyarok és tisztán emlékszik a csendőrök öltözetére. Kis unokatestvérével a szokatlan látványtól önkéntelenül felnevettek, amikor meglátták a csendőrök fejfedőjén a hatalmas kakastollat.

De beszélgettem Domsitz Juli nénivel is, aki a híres somorjai Czucz pék lánya volt. No meg Horváth Lajos bácsival is, akitől megtudtam, hogy a főutcát a 30-as végén betonozták le és nagyon jól lehetett rajta játszani.


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »