Adóemelésekkel nem sújtják, inkább védőeszközökkel támogatják a naszvadi lakosságot

Adóemelésekkel nem sújtják, inkább védőeszközökkel támogatják a naszvadi lakosságot

Naszvad önkormányzata 2020. december 16-án fogadta el a város 2021-es évi költségvetését, amelynek bevételi és kiadási oldalán is 4 millió 449 ezer euró szerepel. 

A Komáromi járás legifjabb városában idén egyik adófajta nagysága sem nőtt. Sőt, az önkormányzat 3 ezer darab FFP2-es védőmaszkot és alkoholos kéztörlőket is kiosztott a lakosságnak. Ezeket az idősebbek, továbbá az oktatási-nevelési és szociális intézmények, valamint a boltok és szolgáltatások dolgozói kapták meg.

„Az idei költségvetésünk bevételi és kiadási oldalán is egyformán 4 millió 449 ezer euró, vagyis a tavalyinál némileg alacsonyabb összeg szerepel. A tartalékalapunkban levő pénz 9,5 százalékát ugyan átcsoportosítottuk a költségvetésbe, de e lépésre nem a járványhelyzet kényszerített minket, hanem attól függetlenül 400 ezer eurót az ipari parkban és az üdülőövezetben levő utak kiépítésére tartogattuk. A bevételeink 8 százalékát, vagyis 350 ezer eurót ingatlan-eladásból szeretnénk biztosítani. Szerencsére, a pandémia alatt is vannak olyan érdeklődők, akik főleg a helyi ipari parkban vagy az üdülőzónában szeretnének telket vásárolni. A belvárosban azonban csak néhány olyan szabad telek akad, amelyek felkínálhatók családi házak felépítésére“ – tájékoztatta a Ma7.sk-t Molnár Zoltán, Naszvad polgármestere.

Hozzáfűzte: a fizikai személyek adójából származó bevételük kapcsán csak kis mértékű, 0,68 százalékos emelés történt, ami alig 15 ezer eurót jelent. Annak nagyságát azonban a munkanélküliség mértékének alakulása is befolyásolja. Jó hírnek számít, hogy a tavalyihoz képest egyetlen adófajta nagyságát sem emelték.

„Az ebadó kutyánként egységesen évi 3,50 euró a családi és a tömbházakban élők esetében is, mert újdonsült városunkban még csak kevés társasház található. Valószínűleg a későbbiekben más városokhoz hasonlóan, Naszvadon is különböző összeget kell majd fizettetnünk az ebtartás helyszíne szerint. Az ingatlanadó egyes fajtáiról elmondható: a szántóföld utáni adó hektáronként évi 34,18, a családi házak esetében a telekadó négyzetméterenként 0,15, az udvarok esetében pedig áranként 1,18 euró. Garázsadót nem különítettünk el“ – ecsetelte a konkrét számokat.

Leszögezte: a személyenkénti 20,13 eurós évi hulladékdíj nagysága a 2019-es emelés óta változatlan, s egyelőre nem tervezik az emelését. 

Hírdetés

„A folytatás majd attól függ, hogy a hulladékot tőlünk egyéves szerződés alapján jelenleg átvevő Brantner cég meddig tart ki a jelenlegi árai mellett. A szemét külön tárolókba történő szétválogatását a lakosaink többsége már megszokta, így a szeparáció 48 százalékos arányáról számolhatok be, ami nem rossz, de még jobb is lehetne. Annak fontosságára még gyakrabban kell majd felhívnunk a polgárok figyelmét, bár a lerakati helyeinkre már helyesen osztályozott szemetet, a gyűjtőudvarunkba pedig főleg elektronikai hulladékot hordanak. Az is motiváló tényező lehetne, ha a szeparációnak köszönhetően csökkenne a befizetendő szemétdíj. Sajnos, ez nincs így, inkább évről évre drágább lesz a hulladék elszállítása, tárolása. Ráadásul a vonatkozó tételt az is növeli, hogy újabban már a konyhai hulladék különválasztására is kötelezik a településeket, illetve annak lakosait“ – tudtuk meg a továbbiakban.

 

A polgármester megjegyezte: korábban 156 ezer eurós pályázati támogatást nyertek házi komposztáló készülékek vásárlására, s azokkal 2019-ben megajándékozták a helyi családokat.

Mivel a városi hivatalban nem dolgoznak felesleges alkalmazottak, továbbra sem tervezik a meglevők elbocsátását, s a bérük csökkentésére sem került sor. Egyelőre új munkaerők felvételét nem tervezik, bár a polgármester szerint szükségük lenne egy kommunikációs és médiafelelősre, aki a város honlapját, facebookos oldalát is kezelné, s folyamatosan új információkkal töltené fel.

– vázolta a további kilátásaikat Molnár Zoltán.

Azt is elárulta: e pénzügyi szempontból is nehéz időszakban minden tőlük telhető módon segítik a lakosságot, illetve a helyi járványügyi helyzet javulását.

„Éppen hétfőn és kedden minden idén 65 éves és idősebb polgártársunknak, továbbá az oktatási és nevelési intézményeink valamennyi dolgozójának (nem csak a pedagógusoknak) személyenként 2-2 alkoholos kéztörlőt és ugyanannyi FFP2-es maszkot ajándékoztunk, amelyek a textilmaszkoknál állítólag hatékonyabb védelmet nyújtanak a Covid-fertőzés ellen. Az első körben vásárolt 3000 darab maszkból a jelenlegi járványhelyzetben is működtethető boltok és szolgáltatások dolgozóinak, továbbá az idősotthonnak és az idősek napközijének, illetve egyéni érdeklődés esetén a fiatalabb, ám súlyos beteg polgártársainknak is jutott. A hozzávetőleg 1400 euró összértékű, hasznos ajándékokat városszerte önkéntesek hordták szét. Ha nem javul a járványügyi helyzet, akkor a továbbiakban a fiatalabb lakosainknak is veszünk ilyen maszkokat, hiszen az egészségünk óvása egyidejűleg egyéni és közérdek“ – zárta tájékoztatását a város első embere.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »