A trianoni évfordulón tartalmas műsorral erősítette nemzetét Komárom magyarsága (Képekkel, videóval)

A trianoni évfordulón tartalmas műsorral erősítette nemzetét Komárom magyarsága (Képekkel, videóval)

Június 4-én délután a Te Ügyed Kör Polgári Társulás ünnepi megemlékezést tartott Révkomáromban, a Nemzeti Összetartozás alkalmából, amelyen nagyszámú érdeklődő vett részt. A trianoni békediktátum 101. évfordulóján az ünnepség a református templomban istentisztelettel kezdődött, ahol igét hirdetett Feszty Zsolt lelkész. Beszédét az Apostolok Cselekedetei 2. fejezetének 1 – 3 verséhez kapcsolta:

„21Amikor pedig eljött a pünkösd napja, és mindnyájan együtt voltak ugyanazon a helyen, 2hirtelen hatalmas szélrohamhoz hasonló zúgás támadt az égből, amely betöltötte az egész házat, ahol ültek. 3Majd valami lángnyelvek jelentek meg előttük, amelyek szétoszlottak, és leszálltak mindegyikükre. 4Mindnyájan megteltek Szentlélekkel …”

A lelkész a pünkösdi fény kiáradásnak kapcsán a nyelv erejéről beszélt, hiszen a világban szétszórt magyarságot éppen a nyelve köti össze: nyelvében és lelkében él a nemzet.

Az ünnepség a T.Ü.KÖR  évtizedes hagyományainak megfelelően a templommal szemben elhelyezett Trianon-emlékműnél folytatódott,  ahol a Concordia vegyeskar előadásában a SZÓZAT hangjai csendültek fel.

Feszty Zsolt, mint a T.Ü.KÖR  elnöke köszöntötte az emlékoszlop köré sereglett tömeget, és beszédében rámutatott az 1920-as esztendő kitörölhetetlen fájdalmára, amelyet magunkban hordunk.

Mindezek mellett örömhírt osztott meg az egybegyűltekkel, hiszen az Ismerős Arcok – Teleki Pál-érdemrenddel kitüntetett magyar zenekar – jelen alkalomra küldte el a NÉLKÜLED  című nagysikerű számának újabb átdolgozását, mely Galambos Nándor üdvözletével érkezett Komáromba. Az „egy vérből valók vagyunk” sláger magyartudati lényegiségét a több mint százfős tömeg együtt zúgta a zenei felvétellel.

Hírdetés

Ezt követően Reményik Sándor „Gyűrűt készíttetek” című versét hallgathattuk meg Dörner György előadásában felvételről.

Gyűrűt készíttetek

Egy gyűrűt készíttetek, feketét, Acélból, – dísztelent, keményet, És a dátumot belevésetem, Hadd érezzem az ujjamon, hogy éget, S jusson eszembe, hogy az életem Egy kockára tettem föl mindenestől!

Feszty Zsolt a T.Ü.KÖR  elnöke az ünnepség keretében gratulált a jelenlévő Fazekas László emeritus püspöknek, akit március 15-én a Magyar Érdemrend középkeresztjével tüntettek ki.

A rendezvény ünnepi szónoka Nagy Olivér evangélikus lelkipásztor volt, aki beszédében a Himnusz mondanivalóját értelmezve Isten áldását kérte a magyarságra: „áldjon meg bennünket jó kedvvel, bőséggel”, hogy megtaláljuk felemelkedésünk lehetőségét. Hiszen – mint mondta – a nagypénteket a feltámadás követi, tehát számunkra is lesz új út, új lehetőségekkel.

Itt, a Duna által kettészelt, de kettészakított Komáromban felvállalta nyíltan a trianoni sebet „Az a magyar, akinek fáj Trianon”, és hangsúlyozta, hogy ki kell állnunk magyarságunk, himnuszunk, anyanyelvi jogaink mellett. Utalt szélsőséges politikusok megnyilvánulásaira, akik a magyarságot nemzetbiztonsági kockázatként jelölték meg. Nagy Olivér evangélikus lelkipásztor zárószavában Isten áldását kérte valamennyi magyarra.

Az ünnepi beszédet követően ismét a Concordia hangjai csendültek fel, majd pedig Ropog József – José előadásában a „Lesz még nyár” című dalt hallgathattuk meg. A rapper saját szerzeményével a magyar fiatalok felé tolmácsolja a szülőföld hívását, hiszen itt van rájuk igazán szükség. A fiatal művész nagy sikert aratott a közönség soraiban.

Az ünnepség végén a jelenlévők emlékköveket és mécseseket helyeztek el a Trianon-emlékmű talapzatánál, s mindeközben a Concordia vegyeskar nemzeti érzelmű népdalokat adott elő, melyek visszacsendültek a közönség soraiból is: A Magyarország az én hazám, Magyarok Istene, Isten áldja meg a magyart …

A  Nemzeti Összetartozás alkalmából megtartott, „A kő marad” címet viselő, eszmei értékeket hordozó ünnepi műsor a Himnusz hangjaival zárult, a Concordia vegyeskar , valamint az ünneplő tömeg előadásában.

Buday Mária

A képek a szerző felvételei

További felvételek a galériában


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »