A tavalyi volt sorban a harmadik év, amikor megdőlt a globális melegrekord

A tavalyi év volt a legforróbb a rendszeres mérések kezdete óta, valamint sorban a harmadik, amikor megdőlt a globális átlaghőmérséklet rekordja – erősítette meg egy átfogó, részletes nemzetközi jelentés, amelyet az Amerikai Meteorológiai Társaság (AMS) tett közzé portálján.

A hőség a hosszú ideje tartó globális felmelegedés és az erős El Nino-hatás együttes eredménye volt – foglalta össze a BBC.
Rekordmagas volt a globális szárazföldi és tengeri hőmérséklet, a tengerszint és az üvegházhatású gázok koncentrációja is – áll a State of the Climate in 2016 című nemzetközi jelentésben, amelyet egy kormányhivatal, amerikai Országos Óceán- és Légkörkutató Hivatallal (NOAA) koordinált több mint 60 ország csaknem 500 tudósa közreműködésével.
A tanulmány adatai szerint 2016 megelőzte 2015-öt, így a legforróbb év lett a rendszeres mérések óta eltelt 137 évben.
Új magasságokba emelkedett a jelentősebb üvegházhatású gázok, a szén-dioxid, a metán és a nitrogén-oxid légköri koncentrációja.

A szén-dioxid koncentrációja globálisan 402,9 ppm (parts per million, az egész milliomod része) volt, vagyis először haladta meg a modern légköri mérések kezdete óta a 400 ppm-et, valamint a jégben mért, akár 800 ezer évre visszanyúló értékeket – írta a NOAA.
“A klímaváltozás az emberiséget és a földi életet fenyegető veszélyek egyik legnagyobbika” – áll a jelentésben.

https://www.ametsoc.org/ams/index.cfm/publications/bulletin-of-the-ameri…
http://www.bbc.com/news/world-us-canada-40895282

Rovatok: Zöld VálaszGlobalizmusKlímaváltozás


Forrás:zoldvalasz.hu
Tovább a cikkre »