A svédországi aktív kórházi ágyak száma egyharmada a magyarénak

A svédországi aktív kórházi ágyak száma egyharmada a magyarénak

(Fotó: EPA/Jonas Ekstromer)

Húsz éve dolgozik Svédországban a magyar Szakos Attila főorvos, aki a járvány elindulásakor hazautazott Magyarországra, hogy figyelmeztesse idős édesanyját arra, hogy komolyan kell venni az óvintézkedéseket. A legendásan példásnak tartott svéd egészségügyi ellátásról nyilatkozva elmondta, hogy Svédországban kevés az aktív (gyógyító) fekvőbetegágy, kevesebb mint egyharmada a magyar kapacitásnak.

„Stockholmban még a fertőzöttel kapcsolatba került egészségügyi dolgozóknál sem végeznek laboratóriumi vizsgálatot, csak akkor, ha nehezen pótolható kulcsszereplőről van szó” – mondta Szakos Attila főorvos, aki jelenleg is Stockholmban praktizál, a valaszonline.hu oldalnak.

Svédországban nincs hatósági karantén

Svédország 5-600 koronavírus-fertőzés után befejezte a tömeges teszteket, nem rendelnek el hatósági karantént, a gyerekek még mindig iskolába járnak. Szakos Attila arról nyilatkozott, hogy milyen a gyakran jó példaként emlegetett svéd járványkezelési modell.

Hírdetés

„Az egészségügyiek legnagyobb félelme most az, hogy kifogyhatnak a megfelelő személyi védőfelszerelésből és ki lesznek téve a fertőzés kockázatának. A közvetlen környezetemből is van olyan kolléga, aki lélegeztetőgépen van” – kezdte, majd hozzá tette Svédországban kevés az aktív fekvőbetegágy, kevesebb mint egyharmada a magyar kapacitásnak.

Ez vonatkozik az intenzív osztályokra, a lélegeztetőgépek számára is. Svédország ebben a tekintetben az európai listák végén van. Az orvoshiányt úgy próbálják enyhíteni, hogy önkéntes alapon reaktiválják a frissen nyugdíjba vonult egészségügyieket, de ezzel nem minden érintett ért egyet. A svéd egészségügy sem ül a készleteken, nincsenek tartalékaik. Svédországban egyáltalán nem vesznek mintát a halottaktól, tehát ha korábban életében nem vizsgálták meg, akkor a haláleset rejtve marad. Nincs, nem is lehet kész infrastruktúra egy ekkora kihívásra, jegyezte meg.

Átfertőződik a lakosság döntő hányada

„Tudta, hogy a svéd miniszterelnöknek nincs diplomája, és az egyetlen befejezett képzettsége egy egyéves hegesztő-tanfolyam? A svéd kormány Európában párját ritkítóan alacsony képzettségű, sok esetben az egyes miniszterek iskolai végzettsége nem is ad kellő tudásalapot az általuk betöltött tisztségre, és az a benyomása az embernek, mintha nem látnák át a mostani helyzetet” – világított rá Szakos Attila.

Az orvos a koronavírus és az influenza közti hasonlóságról és a koronajárvány várható lefolyásáról kifejtette: Nem tudom, mikorra sikerül lebontani a fejekben azt a tévhitet, hogy a koronavírus-járvány olyan, mint az influenza. Átfertőződik a lakosság döntő hányada és csak arra kell vigyázni, hogy ez ne történjen túl gyorsan.

A megfertőzöttek immunitást szereznek, és ha elég sokan lesznek, akkor megóvják a maradékot, mert nagyon ritkán találkoznak majd olyan emberrel, akitől elkaphatnák a vírust.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »