A romániaiak majdnem kétharmada fontosnak tartja Ferenc pápa látogatását

A romániaiak majdnem kétharmada fontosnak tartja Ferenc pápa látogatását

Egy felmérés szerint a romániaiak csaknem kétharmada fontosnak tartja Ferenc pápa romániai látogatását – közölte csütörtökön az Adevărul című napilap elektronikus kiadásában.

Az újság az Inscop közvélemény-kutató intézet felmérését idézte, amely a Román Tudományos Akadémia egyik intézetének a megrendelésére készült. A válaszadók 61 százaléka úgy vélte, hogy hazája számára fontos a katolikus egyházfő látogatása. 23,3 százalék válaszolta azt, hogy nem fontos Románia számára a pápa látogatása, míg 15,7 százalék nem akart vagy nem tudott válaszolni.

Hírdetés

A megkérdezettek 77,4 százaléka tartja magát vallásosnak, 16,5 százalék vallotta azt magáról, hogy nem vallásos.

Ferenc pápa május 31. és június 1. között jön Romániába. Legutóbb húsz évvel ezelőtt II. János Pál pápa járt Romániában, de csak Bukarestben. Ferenc pápa a román fővároson kívül Csíksomlyóra, Jászvásárra és Balázsfalvára, a román görög-katolikusokhoz is ellátogat.

A katolikus egyházfő Daniel ortodox pátriárkával is találkozik, akivel közösen fog imádkozni a román ortodoxok új székesegyházában, a Nemzeti Megváltás Katedrálisban. A látogatás elsősorban pasztorális jellegű, ami azt jelenti, hogy a pápa romániai híveit akarja megerősíteni hitükben, de az ökumenizmus szempontjából is jelentősége lesz a vizitnek. (mti)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »