A Petőfi Irodalmi Múzeum állandó kiállítása is megújul a bicentenáriumra

A Petőfi Irodalmi Múzeum állandó kiállítása is megújul a bicentenáriumra

Egész éves programsorozattal készül a Petőfi 200 Programiroda Petőfi Sándor születésének 200. évfordulójára: megújul a Petőfi Irodalmi Múzeum állandó kiállítása, útnak indítanak mozgó múzeumbuszokat is, készül Reforradalom DJ-szett, edzés-program Wesselényi kihívásként és éttermekkel együttműködve kóstolható lesz Petőfi és Szendrey Júlia koltói nászútjának menüje.

„A Petőfi Irodalmi Múzeum mint kiemelt kultúrstratégiai intézmény megújítja közönségforgalmi terheit, illetve az állandó Petőfi kiállítást, amelynek egy utazó verzióját a Petőfi busszal el fogjuk indítani az idei év szeptemberében, de ez csak a maguk része. A Nemzeti Kulturális Alapon belül 9 milliárd forintot tudunk a Petőfi bicentenárium méltó megünneplésére szánni: ennek egy része, 3 milliárd forint a vidéki múzeumokat illeti, a Magyar Vidéki Múzeumok Szövetsége koordinációjában több mint félszáz vidéki múzeum állandó kiállítása megújul, elindul a Magyar Géniusz vándorkiállítás, ami hasonló, mint a Seuso-kincsek vándorkiállítása, ezt bejárja a Kárpát-medencét, illetve Kárpát-medence szerte olyan múzeumpedagógiai programok fognak indulni, olyan közgyűjteményi tartalmak kerülnek ki a különböző médiaterekbe amelyek reményeink szerint az egész Kárpát-medencei magyarságot arra emlékeztetik, hogy micsoda örökségünk van, aminek jelentős részét az úgynevezett hosszú reformkorba rakták össze nagyjaink” – mondta el Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója a bicentenárium kapcsán az InfoRádióban.

Ezen kívül megújul az irodalmi emlékházak és emlékhelyek egy része, főként azok, amelyek a reformkori klasszikusaink emlékét idézik meg, illetve a Nemzeti Művelődési Intézet koordinációjában 2022-ben 100, 2023-ban 200 településen indítanak Petőfi klubokat. Ezek egyrészt bemutatják a kortárs magyar kultúrát, másrészt befogadói lesznek az országos tartalomszolgáltatóknak, a Nemzeti Filmintézeten és a Filharmónián keresztül a Petőfi Kulturális Ügynökség álltak kínált tartalmakat tudnak befogadni és minél szélesebb körben hozzáférhetővé tenni.

A gerillamarketing, az influenszer-együttműködés és az outdoor-marketing eszköztárát is igénybe veszi a bicentenáriumi év programsorozata:

tavaly a PIM múzeumpedagógusai TikTokon indítottak például játékot, melyben a MOME kreatívjának segítségével igyekeztek Petőfi figuráját körbejárni.

„Petőfi túl azon, hogy zseniális költő volt, az első influenszerünk volt, nagyon tudatosan tudta építeni a saját brandjét, a saját márkáját egy divatlap segédszerkesztőjeként, nagyon jó szerepjátékos volt és az én meggyőződésünk szerint ha most élne, akkor biztos rockzenész lenne, nem merevedne be az akadémiai magaskultúrába. Petőfi figuráján keresztül arra szeretnénk felhívni a figyelmet, azért beszélünk Petőfiről és koráról, hogy megmutassuk: a modern magyar kultúrát ők teremtették. Akkoriban alapították a Magyar Tudós Társaságot, amiből a Magyar Tudományos Akadémia lett, akkor építették a Lánchidat, egy szimbolikus értékű teljesítményt: minden, amit mi magyar kultúrának ismerünk, annak valahol az oszlopai, gyökérzete Petőfi korában találhatók meg, és ez a anyanyelvi kultúra az, ami minket az elmúlt kétszáz évben megtartott” – fogalmazott a főigazgató.

Hírdetés

/* (c)AdOcean 2003-2018, portfolio_hu.Infostart_2018.mobile_site.cikkek.banner_cikkozi_extra */
ado.slave(‘adoceanindexhuokdtbqijve’, {myMaster: ‘dBfmGy0C0lT8mfY5Mfg2WBNH8U_KL2dR9EYdt6o1mXz.47’,
onServerEmission: function(){document.getElementById(„y-adoceanindexhuokdtbqijve”).classList.add(„uysdfa6ds”);},
onServerEmissionEmpty: function(){}
});

Demeter Szilárd reméli, hogy kínálatukból

a köznevelésbe is bekerülnek majd tartalmak,

illetve mint elmondta, több pályázatot is kiírnak. A Petőfi Irodalmi Múzeumban várható változásokról annyit árult el: a Károlyi palotát összenyitják majd a Károlyi kerttel, a gépjárműforgalom kizárásával, amivel nagy zöldfelület és sétalehetőség is kialakul. Az utolsó állandó Petőfi-kiállítást 10 éve állították össze, annak alapmotívumait a huszonegyedik század gondolatiságával frissítik fel.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »