A munkanélküliségi ráta szeptemberben 5,38%-ra esett vissza

A regisztrált munkanélküliségi ráta 2018 szeptemberében elérte az 5,38%-os szintet. Az augusztusi adattal összehasonlítva a munkanélküliség aránya 0,04 százalékponttal, az egy évvel korábbi adattal összehasonlítva pedig 1,04 százalékponttal csökkent. Mindez a Munka-, Szociális és Családügyi Központ (ÚPSVR) legfrissebb adataiból derül ki.

A rendelkezésre álló álláskeresők száma a kilencedik hó végéig elérte a 147 803 főt. „Az egy hónappal korábbi adatokkal összehasonlítva 1132 fővel csökkent az álláskeresők száma” – számolt be róla Marián Valentovič, az ÚPSVR vezérigazgatója.

Az összes álláskeresővel számoló regisztrált munkanélküliségi ráta szeptemberben elérte a 6,52%-ot. Az év kilencedik hónapjában összesen 179 123 álláskeresőt tartottak nyilván. „A hónap folyamán a számuk 220 fővel, az előző évi adatokkal összehasonlítva 27 764 fővel csökkent” – tette hozzá Valentovič.

Ján Richter munkaügyi miniszter szerint a szeptember azért különleges hónap, mert a frissen érettségizetteknek, akik helyett eddig az állam fizette a járulékokat, ekkortól van járulékfizetési kötelezettségük.

Szeptember 1-től a végzősök vagy munkát vállalnak, vagy folytatják a tanulmányaikat, vagy pedig bejelentkeznek a munkaügyi hivatalban.

Az elmúlt tanévben 52 518 diák fejezte be a középiskolai tanulmányait. Szeptemberben az összes végzős 11,2%-a, 5888 fő jelentkezett a munkaügyi hivatalban.

A miniszter szerint az utóbbi években csökkenő tendenciát mutat azoknak a végzősöknek a száma, akiket munkanélküliként vesznek nyilvántartásba. Hozzátetette: a tavalyi évhez képest 3%-os, a két évvel ezelőtti adatokkal összehasonlítva pedig 5,8%-os a csökkenés mértéke.

Hírdetés

A nyilvántartásba vett álláskeresők között a legnagyobb arányban a közgazdasági és kereskedelmi középiskolák, valamint az elektrotechnikai, gépipari szakközépiskolák és a gimnáziumok végzősei vannak.

A miniszter kilátásba helyezte, hogy a tárca foglalkozni fog annak lehetőségével, hogy az állásajánlatokat többször is ok nélkül elutasító személyeket törlik az álláskeresők nyilvántartásából.

Hangsúlyozta: a minisztérium célja ezzel az intézkedéssel nem az, hogy jobb számokat produkáljanak. „Nem fogunk senkit sem törölni azért, mert Felsővízközből nem megy Nagyszombatba vagy Pozsonyba dolgozni, mivel ennek objektív okai vannak. De ha valaki többször is ajánlatot kap, és ok nélkül visszautasítja azt, akkor egyszerűen törölve lesz a nyilvántartásból” – magyarázta Richter.

Reginális szinten a munkanélküliségi ráta a legmagasabb, 8,98%-os Eperjes megyében volt szeptermberben. Országos átlag feletti számokat produkált Kassa megye (8,67%) és Besztercebánya megye (7,38%) is.

A járásokat tekintve a regisztrált munkanélküliségi ráta szeptemberben a legmagasabb a Rimaszombati járásban (17,17%), a legalacsonyabb a Galgóci járásban (2,06%) volt.

A hónap végén a munkaügyi hivatalok 84 392 betölthető állást kínáltak. Az egy hónappal korábbi adatokkal összehasonlítva a munkalehetőségek száma 2456-tal nőtt. A legtöbb betölthető állás – szám szerint 23 079 – Pozsony megyében, a legkevesebb – 5044- Besztercebánya megyében állt rendelkezésre.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »