A Most-Híd már Bugár államfőjelöltségének esélyeit teszteli

Belső felmérést készít a Most-Híd annak érdekében, hogy letesztelje a párt lehetséges államfőjelöltjeinek esélyeit. A nevek között a pártelnök, Bugár Béla is szerepel. Mindezt ő maga ismerte el a SME-nek adott interjújában.

Bugár szerint olyan jelöltre van szükség, akinek élettörténete van, közéleti tapasztalattal rendelkezik, országosan ismert, és képes az összefogásra.

A kulcs az MKP kezében

Bugár Béla esetleges államfőjelöltésének kulcsa így az MKP hozzáállásától függ. A Most-Híd vezetőinek szavaiból mindenesetre elég nyilvánvaló, hogy elsőszámú favoritjuk maga a pártelnök. Ehhez azonban meg kell győzniük a Menyhárt József vezette MKP-t is.

Múlt heti elemzésünkben már megírtuk, hogy napjaink legmegosztóbb felvidéki magyar politikusának esetleges államfőjelöltsége egy jól átgondolt politikai stratégia része, melynek célja jóval túlmutat a 2019-es államfőválasztáson. A tét Bugár és az általa képviselt oligarcha holdudvar gazdasági túlélése a következő parlamenti választások után is.

Lucia Žitňanská január végén a DenníkN vitaestjén úgy fogalmazott, hogy a párt Andrej Kiska jelenlegi államfő döntésétől függetlenül saját jelöltet állít.

– monda.

A vegyespárt elképzelései szerint erre a legnagyobb esélye Bugár Bélának van, aki így számol az MKP választóinak szavazataival is. Az összefogás, mint elvárás elképzelésük szerint pedig akkor valósulhatna meg, ha az MKP is beáll korábbi elnöke mögé.

MKP: Magyar nemzetiségű jelöltet indítunk

Menyhárt József először december közepén, a Körkép.sk kérdésére nyilatkozott a kérdésben. Akkor elmondta, hogy a párt magyar nemzetiségű államfőjelölt indítását tervezi. Konkrét személy neve azonban nem hangzott el és a párt azóta sem pontosította elképzelését a kérdésben. A portálunkon indított szavazás alapján lehetséges jelöltként a korábbi államfőjelölt, Bárdos Gyula, valamint Bauer Edit kapta a legtöbb szavazatot.

Pár hete szintén a Körkép.sk írta meg először, hogy a Most-Híd Bugár Béla indítását tervezi. Honlapunkon ezzel kapcsolatban szintén szavazást indítottunk.

A  400 válaszadó 46 százaléka szerint Bugár Béla megosztja a szlovákiai magyarokat, ezért nem alkalmas a jelölésre. 19 százalékuk pedig úgy vélekedik, hogy a két pártnak közös magyar köztársaságielnök-jelöltben kellene megegyeznie, de ez semmiképp se lehet Bugár Béla. Válaszadóink alig 13 százaléka gondolja csak úgy, hogy ha az MKP is támogatná indítását, elfogadható számukra Bugár jelölése.

Amennyiben a vegyespárt végül mégis Bugárt indítja államfőjelöltnek, az elsősorban annak érdekében történhet, hogy 2020-ban immár a parlamenti közös indulást is lenyomja a magyarság torkán. Mégpedig saját vezetése alatt.

– írtuk korábbi cikkünkben.

Körkép.sk/KZS

További ajánlott írások:


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »