A LIDAR több mint 60 000 olyan ősi maja építményt tárt fel, amit eddig az áthatolhatatlan őserdő rejtett

A Tulane Egyetem kutatói ókori városok tucatjainak a felfedezését dokumentálták Guatemala északi részén a dzsungelen keresztülhatoló LIDAR (lézer alapú távérzékelés) technológia segítségével.

„A maják által végzett elképesztő mennyiségű földmunkák: teraszok, öntözőcsatornák, víztározók, erődök és töltésutak tárultak fel teljes egészében, korábban elképzelhetetlen léptékben vidék szerte.” – közölte egy sajtóközleményben Estrada-Belli, Tulane-i kutató.

 

Marcello Canuto és Francisco Estrada-Belli, a Tulane Egyetem kutatói, továbbá annak a kutatókból álló csapatnak tagjai, amely ősi városokat fedezett fel Guatemala északi részén, a dzsungelen is áthatoló LIDAR technológiával. Credit: American Association for the Advancement of Science

 

A kutatók a több mint 2100 kilométert kitevő Maja Bioszféra Nemzeti Park LIDAR adatait elemezték.

 

„Mivel a LIDAR technológia képes behatolni a sűrű lombkoronába és feltérképezni a földfelszín jellegzetességeit, olyan föld térképek készítésére is felhasználható, amelynek segítségével beazonosíthatjuk a földön található ember alkotta sajátosságokat, mint amilyenek a falak, az utak és az épületek.” – mondta Marcello Canuto, a Tulane-ban lévő Közép-Amerikai Kutatóintézet igazgatója.

 

Az új technológia soha nem látott módon teszi lehetővé az ősi maja városok tanulmányozását és megjelenítését. Credit: Luke Auld-Thomas and Francisco Estrada-Belli/PACUNAM 

 

E tanulmány fő megállapításai:

 

61 480 ősi maja építmény a vizsgált régióban, ami alapján a becsült népesség 7-11 millió a kései klasszikus periódus (i. sz. 650-800) tetőpontján. A struktúrák elkülönített házakat, hatalmas palotákat, szertartásközpontokat és piramisokat foglalnak magukban.362 négyzetkilométeren teraszokat és más módosított mezőgazdasági területeket, valamint további 952 négyzetkilométernyi életképes földet, ami igazolja, hogy a vidéket nagymértékben megváltoztatták az intenzív mezőgazdaság számára, hogy évszázadokon keresztül, fenntartható módon elláthassák a hatalmas lakosságot.106 négyzetkilométernyi töltésutat a városi központokban és azok között, valamint számos jókora védművet. Ez a tekintélyes infrastrukturális befektetés kihangsúlyozza a városok és a hátország közötti kapcsolatokat, illetve a maja hadviselés léptékét.

 

videó: https://www.youtube.com/watch?v=7FCa_xxQ5g4

 

A LIDAR hatékony beazonosítási technikát, valamint a jelentős régészeti jellegzetességek háromdimenziós feltérképezését teszi lehetővé.

 

Hírdetés

Ezúttal különösen értékes archeológiai eszköznek bizonyult, kiváltképp ott, ahol az építmények maradványait elrejtheti a lombkorona– nyilatkozták a kutatók a Science. című lapban megjelent tanulmányukban.

 

A cikk alapjául szolgáló forrás: http://www.ancientpages.com/2018/09/29/more-than-60000-ancient-maya-structures-obscured-by-inaccessible-forest-revealed-by-lidar/

 

 

A cikket írta és szerkesztette: Száraz György

 

Engedd meg, hogy figyelmedbe ajánljam a napvallás eseményeit!

 

Részletes eseménynaptárunkat itt találod: https://napvallas.hu/programnaptar/

 

Részt vehetsz programjainkon:

 

Istentiszteletek http://napvallas.hu/programok/tudj-meg-tobbet-az-istentiszteletekrol-es-ami-mogottuk-van/

Aurafejlesztő és Meditációs Klubok http://napvallas.hu/programok/aurafejlesztoi/

Főnix-programok http://napvallas.hu/programok/fonix-pHYPERLINK “http://napvallas.hu/programok/fonix-program/”rogram/

Egómentesítő kurzusok http://napvallas.hu/programok/egomentesito-kurzus/

Karma Oldó Napok http://napvallas.hu/programokHYPERLINK “http://napvallas.hu/programok/karma-oldo-nap/”/karma-oldo-nap/

Szer-napok (szent ünnepnapjainkon) https://www.facebook.com/napvallas/?fref=ts

Ébresztő Táborok https://napvallas.hu/programok/holisztikus-tabor/

Bel- és külföldi zarándoklatok https://www.facebook.com/napvallas/?fref=ts

Ízisz Napjai https://napvallas.hu/programok/izisz-napjai/ 

 

Csatlakozz hozzánk minden elkötelezettség nélkül!

 

Járd velünk együtt önmagunk felszabadításának útját, melynek segítségével egységet teremthetsz önmagadban és a környezetedben, s hozzájárulhatsz a világ rendjének helyre állításához!

 

Boldog napot

The post A LIDAR több mint 60 000 olyan ősi maja építményt tárt fel, amit eddig az áthatolhatatlan őserdő rejtett appeared first on Boldognapot.hu.


Forrás:boldognapot.hu
Tovább a cikkre »