A lakosság 75 százaléka uniós polgárnak érzi magát

A lakosság 75 százaléka uniós polgárnak érzi magát

POZSONY. A lakosság 75 százaléka az Európai Unió polgárának érzi magát – derül ki az Eurobarométer 2017 tavaszán és őszen készített közvélemény-kutatásának adataiból. A tavaszi százalékarány 3 százalékkal alacsonyabb volt, mint az őszi, 72 százalék.

„Az állampolgárok háromnegyede nyilatkozott úgy, hogy az EU polgárainak érzi magát. Szlovákia e tekintetben jóval az EU-átlag fölött van” – mondta Alexander Karvai, a Kantar TNS közvélemény-kutató ügynökség munkatársa.

A lengyelek és magyarok uniós polgári tudata szintén magas, a cseheké viszont alacsony, csupán 38 százalék.

Az Eurobarométer arra is rávilágít, milyen mértékben kötődnek az emberek az Európai Unióhoz. „E téren az emelkedés pozitív, 8 százalékpont. Ősszel már a lakosság 60 százaléka érzett kötődést az Európai Unióhoz. Szlovákia e tekintetben is az uniós átlag fölött áll” – fejtette ki Karvai.

A felmérés szerint ősszel a lakosság 48 százaléka bízott az Európai Unióban, ami a tavaszi eredményeket is meghaladta. Jobban bíznak az Európai Parlamentben, mint a hazaiban, hasonlóképpen nagyobb bizalommal vannak az Európai Bizottság, mint a szlovák kormány iránt. Az unió legpozitívabb eredményeinek az emberek szabad mozgását, az áru szabad áramlását, valamint az euró bevezetését látják. Leginkább előnytelennek a bürokráciát és a pénzpazarlást tartják.

A felmérés kitér arra is, Szlovákia állampolgárai mennyire ismerik az uniós lobogót. A felmérés szerint a lakosság 97 százaléka ismeri, 66 százalékuk szerint megfelelő szimbóluma Európának, a megkérdezettek 72 százaléka azonosul vele, 82 százalékuk pedig úgy gondolja, az európai lobogót minden középületre ki kellene tűzni.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »