A Kotleba-párti Mazurek képviselő elveszítheti mandátumát

A Kotleba-párti Mazurek képviselő elveszítheti mandátumát

POZSONY. Az alkotmány világosan kimondja: azok a képviselők, akiket szándékosan elkövetett bűncselekményért elítélnek, elveszítik a mandátumukat.

Milan Mazureknek, a Kotleba vezette Mi Szlovákiánkért Néppárt (źSNS) parlamenti képviselőjének vélhetően nem csak nagy pénzbírságot kell fizetnie, hanem idejekorán távoznia is kell a törvényhozásból. Mindezt a roma-, migráns- és muszlimellenes kijelentéseinek „köszönheti“, amelyek tavaly októberben a Frontinus Rádióban hangzottak el.

A besztercebányai (Banská Bystrica) Specializált Büntetőbíróság bírája Mazureket egy nemzet, illetve faj becsületének megsértése, valamint egy adott nemzet, faj, nemzetiség, etnikai csoport képviselőinek rágalmazása, felbujtása és fenyegetése miatt bűnösnek nyilvánította.

A honatyának 5000 eurós bírságot is fizetnie kell. Az alkotmány kimondja, hogy a képviselői mandátum aznap jár le, amikor jogerőre emelkedik az ítélet, amellyel a képviselt szándékos bűncselekmény miatt elítélték.“

Tomáš Strémy, a pozsonyi Komenský Egyetem Jogi Karának dékán-helyettese hozzátette: Mazurek mindkét vonatkozó tette szándékos bűncselekménynek számít.

Az źSNS képviselőjének azonban egyelőre nem kell csomagolnia a parlamentben, mert miután a bírósági határozat jogerőre emelkedik, az ügyész és a vádlott is fellebbezhet. Mindkét fél már jelezte azt, hogy ezt a törvényes időn belül meg is teszik.

Ez azt jelenti, hogy a bírának el kell rendelnie a fő tárgyalás megtartását. Ha ennek ellenére a bíróságok Mazureket jogerősen elítélik, nyilvánvalóan elveszíti a mandátumát.

„Az alkotmány világosan beszél. Elveszíteni a mandátumát és másik képviselő lépne a helyére“ – magyarázta Eduard Bárány alkotmányjogász.

15 000 eurós bírság a rádiónak

A rádió, amelyben elhangzottak Mazurek kijelentései, szintén fizethet: 15 000 eurós bírságban részesül.

„150 millió eurót csak ezen cigánytelepek házaira költenek, illetve olyan emberekre, akik a nemzetünkért, az állami költségvetésünkért, kultúránkért semmit sem tettek. Éppen ellenkezőleg, úgy döntöttek, hogy majd ezen aszociális életmódot folytatják és kihasználják a szociális rendszerünket“ – állította Kotleba képviselője.

Mazureknek már korábban is voltak problémái a törvénnyel: a Facebookon a mesékhez hasonlította a holokausztot.

„A történelmet a győztesek teljesen eltorzítják. Egyetlen rendszert sem védelmezek, ám a Harmadik Birodalomról csak hazugságokat és 6 millió zsidóból készített szappanokról szóló meséket ismerünk.  Hitlerről csupa hazugságot tanulnak“ – írta a közösségi hálón.

A vizsgálótiszt és az ügyészség végül úgy döntöttek, hogy azt nem vonják vissza.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »