A királyhelmeci kórház szerepvállalása a menekültek ellátásában

A királyhelmeci kórház szerepvállalása a menekültek ellátásában

A királyhelmeci kórházban második hete fennáll az ellátási készültség, arra az esetre, ha az ukrán-szlovák határátkelőkről a menekülők közül a mentők betegellátásra szoruló egyént hoznak hozzájuk.

Azonnali ellátásban tudják részesíteni őket. A hazai hatóságok által megszabott kritériumokat teljesítve, mindenkit kötelesek ellátni.

Hencel Klára igazgatónő nem pontosíthatta, melyik határállomásról, de érkezett már hozzájuk az elmúlt napokban egy ellátást igénylő mozgássérült személy. Ezen kívül egy belázasodott gyerekkel irányítottak hozzájuk egy menekült anyát.  

Hírdetés

Február 25-én este az egészségügyi minisztérium az esti órákban videókonferencián tárgyalta meg a Királyhelmeci Kórház és Rendelőintézet vezetőségével az együttműködés szervezési kérdéseit. Ismertették a humanitárius segítségbe bekapcsolódó szervek és szervezetek listáját. Vázolták a menekültválság során segítők koordinációs struktúráját, azt, hogy a kórház számára kik a határról az elsődleges kapcsolattartók.

Február 27-étől a nagyszelmenci határon kint van a Szlovák Vöröskereszt, szükség esetén ők a helyszínen elvégzik az elsődleges egészségügyi segítségnyújtást,  együttműködve a Kassai Mentőszolgálattal.

A királyhelmeci kórház illetékesei naponta kapcsolatban  vannak videókonferenciákon, telefonon egyrészt a minisztériummal, másrészt a Szlovák Vöröskereszttel.

Ottjártamkor náluk is megfordult  MUDr. Stašková Janka, a  Nagymihályi járás Közegészségi Hivatalának ellenőre, hogy megbizonyosodjon arról, betartanak-e minden hatályos szabályt és intézkedést. Nem talált semmilyen kihágást, ezért megelégedéssel nyugtázta, hogy az ételosztásnál is minden az előírásoknak megfelelően történt.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »