A kedvenc a legjobb európai film

A kedvenc a legjobb európai film

A kedvenc című brit-ír-amerikai alkotás kapta a legjobb filmnek járó elismerést az Európai Filmdíjak szombat esti átadásán.

A 18. században játszódó film volt a legsikeresebb az Európai Filmakadémia (EFA) gáláján, négy jelölésből négyet váltott díjra, az év európai vígjátékának is megválasztották.

Hírdetés

A görög Jorgosz Lanthimosz elnyerte vele az év európai filmrendezőjének járó díjat, Anna királynő alakítója, a brit Olivia Colman pedig megkapta a legjobb színésznő díját. Mivel ez egy félig amerikai produkció, Olivia Colman idén az Oscar-díjat is átvehette a szerepért. Ezúttal nem tudott ott lenni a díjátadón, mivel épp forgat, de a rá jellemző humorral egy videóüzeneben megköszönte az elismerést: megdicsérte a teremben jelen lévők ruhakölteményeit.

Szintén négy jelölést kapott a spanyol Pedro Almodóvar önéletrajzi ihletésű Fájdalom és dicsőség című filmje, de csak egy kategóriában nyert: a főszereplő Antonio Banderas a legjobb férfi színésznek járó díjat kapta. A színész szintén hiányzott a díjátadóról, mivel aznap este épp saját színházában játszott Spanyolországban.

Az 1988-ban alapított EFA 32. alkalommal osztotta ki az európai Oscarként is emlegetett elismeréseket, amelyek a kontinens filmművészete iránti figyelmet hivatottak erősíteni. Idén 25 kategóriában osztottak díjat, az összes győztest ide kattintva találják.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »