A katasztrófavédelem sem segít a szemétszállítási zűrön – lapszemle

A Népszava arról ír, hogy miután Pest és Nógrád megye 30 településén hiába várták a szemét elszállítását hétfőn, és a lap szerint a katasztrófavédelem sem tudta megszervezni a pótlást, a helybeliek és önkormányzataik maguk igyekeznek megoldást keresni. Az érintettek attól tartanak, hogy a felhalmozódó szemét illegális lerakóhelyeken végzi, illetve, hogy hidegebb időben a kisrágcsálók is elszaporodhatnak a környéken.

A Magyar Idők cikke szerint újabb II. világháborús repülőgéproncs került elő a Dunából a folyó alacsony vízállása miatt. Az amerikai B-17-es bombázó maradványai ismét a szolnoki RepTárba kerülnek majd. Legutóbb augusztus végén került elő a Dunából egy amerikai négymotoros B-24-es négyméteres szárnydarabja.

A Világgazdaság összeállításából kiderül: november elsején lép életbe az új állattenyésztési uniós rendelet, amellyel a jogharmonizáció után könnyebbé válik a tenyészállatok és szaporítóanyagok kereskedelme, valamint a tenyésztőszervezetek határokon átnyúló tevékenysége, ez pedig a Magyar Állattenyésztők Szövetségének ügyvezető igazgatója szerint új lehetőségeket és veszélyeket is jelent, a tenyésztésben ugyanis sok külföldi, tőkeerős szervezet is részt vesz.

Hírdetés

A Portfolio cikke szerint megtépázta az olasz válság az euró megítélését, egyre nagyobb fölénybe kerülnek azok a nagybefektetők, akik az euró gyengülésére vesznek fel spekulatív pozíciókat. A gyengén teljesítő euróövezeti gazdaság és az egyre nagyobb politikai kockázatok miatt ismét menedékeszközzé vált a svájci frank, illetve a német állampapírok. Az euró megítélésének kedvezőbbé válásához óriási szükség lenne az olasz krízis enyhülésére, illetve kedvezőbb konjunktúraadatokra, előbbire azonban egyelőre nem sok esély látszik – véli a gazdasági portál.

A Magyar Idők arról ír, hogy szakmai megbeszélésre hívta az Innovációs Minisztérium a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetét a vasárnapi nyitvatartásról, miután az érdekvédelmi szervezet levélben jelezte: akár részleges megoldásokat is megfelelőnek tartana. Indoklásuk szerint a nyitvatartás szabályozásával enyhíthető lenne a munkaerőhiány, és könnyebbé válna a cégek működése is.

A Népszava összeállításából kiderül: a kormány egyelőre nem mutat hajlandóságot a 27 százalékos áfa, vagy a 15 százalékos személyi jövedelemadó csökkentésére, mert azzal a lap által megkérdezett szakértő szerint évente 750 milliárd forintos lyuk keletkezne a központi költségvetésben. Cégek esetében ugyanakkor jövőre megjelenik a csoportos adózás, ahol a cégcsoport vállalatai kiegyenlíthetik egymás veszteségét és megoszthatják a tagok által élvezett adókedvezményeket.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »