A Győri Egyházmegye barokk zenei kincsei – Jótékonysági koncertet tartottak a győri székesegyházban

A Győri Egyházmegye barokk zenei kincsei – Jótékonysági koncertet tartottak a győri székesegyházban

Több mint kétszáz éve elfeledett zenei alkotások hangzottak el május 4-én este a győri Nagyboldogasszony-székesegyházban. Az est során a Győri Egyházmegyei Levéltár, a Pannonhalmi Musicotheca Jesuitica Archívum, illetve a soproni Városplébánia (Szentlélek-templom) kottatárának anyagából hallhattak műveket az érdeklődők, akik adományaikkal a Győri Egyházmegyei Karitász tevékenységét támogathatták.

Reisner Ferenc általános püspöki helynök köszöntötte a koncerten megjelenteket.

A közönségnek valódi időutazásban volt része: a frissen restaurált barokk mennyezeti festmények alatt barokk hangszereken szólalt meg a barokk muzsika, Sylvia Leidemann csembalóművész, karnagy vezetésével.

Az elhangzott zeneművek arra is rámutatnak, hogy a helyi levéltárak felbecsülhetetlen kulturális értéket őriznek. Bemutatásuk nemcsak zenei élményt nyújt, hanem elsősorban Istent dicsőíti. Az előadott tíz mű közt volt zenekari szimfónia, az Encuentros („Találkozások”) énekegyüttes zsoltárt énekelt hangszeres kísérettel, de szoprán, illetve basszus hangra írt szólókat is hallhatott a közönség.

Hírdetés

A résztvevők adományaikkal a Győri Egyházmegyei Karitász menekülteket segítő tevékenységét támogatták.

A szervezet több mint két hónapja különböző módokon segíti az ukrajnai háború miatt otthonukat elhagyni kényszerülőket – mondta a rendezvényen Paksa Balázs, az egyházmegyei karitász munkatársa.

Forrás: Győri Egyházmegye

Fotó: Győri Egyházmegyei Karitász

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »