A gömbfejűek és a csúcsfejűek – aktuálpolitika a Nemzetiben

Bertolt Brecht ritkán játszott darabját, A gömbfejűek és a csúcsfejűeket mutatja be csütörtök este a Nemzeti Színház. Zsótér Sándor nem először rendezi a faji alapon egymás ellen uszító, a kisember kisemmizéséről szóló darabot, ám azt mondja: egyre aktuálisabb.

Zsótér Sándor az InfoRádióban elmondta, a darab kiindulómotívuma az, hogy a túltermelés okozta válság miatt az uralkodó elhagyja birodalmát, mert nem tud megküzdeni a gazdasági válsággal. A darabban az alkirály úgy hagyja el birodalmát, hogy közben tisztában van vele, vélhetően rossz kezekbe adja.

ami átmenetileg megoldja a gazdasági problémát, és akkor háborút indíthat” – mondta Zsótér Sándor, és azt is hozzátette, hogy a háborúk kirobbantásának gazdasági okai vannak, általuk új piacok nyílnak meg.

Hírdetés

A darab fő motívuma az lesz, hogy nem gazdasági problémák vannak az országban, hanem osztályharc – mondta a rendező.

“Nem szegények és gazdagok között dúl a probléma, nem az elosztással van gond, hanem egészen egyszerűen

– emelte ki Zsótér Sándor. Hozzátette azt is, hogy a történelemben számtalan példa van arra, amikor egymásra uszítanak embereket, akiknek egyébként semmi bajuk nincs egymással.

Zsótér Sándor 2012-ben is megrendezte már a darabot, de azóta csak még időszerűbb lett. “Nem kell erőfeszítéseket tenni a direkt áthallásokra, mert ott vannak. A világ ezzel küszködik” – mondta.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »