Kosárpályából vízilabdapálya – így néz ki most a víz alá került esztergomi Víziváros

Kosárpályából vízilabdapálya – így néz ki most a víz alá került esztergomi Víziváros

Egy őslakos az InfoRádió tudósítójának mondta el részletesen, miben különbözik a mostani árvíz a korábbiaktól. Makavics Judit visszaemlékezése szerint 2013-ban a víz elérte a helyi kertekben, parkokban lévő fák koronájának az alját, csütörtökön egy kicsit alacsonyabban állt a víz. Mivel Víziváros történelmi városrész, több ház városfalra épült, így a mostani helyzetben sincsenek veszélyben.

Esztergomnál várhatóan pénteken a délutáni órákban 759 centiméter környékén tetőzhet a Duna vízszintje. Esztergom Víziváros városrésze közvetlenül a Duna partjára épült, a várhegyre és annak tövébe, Szentgyörgymező és Szenttamás közé, mostanra a víz alá került ez a terület is. Még a mostani állapotában is szép látványt nyújt a hely, ahol gyönyörű titkos kertek is megtalálhatók. Az InfoRádió árvízi tudósítója az egyik kert hátsó tetőteraszán beszélgetett Makavics Judit őslakossal, aki családjával 58 éve él Vízivárosban.

A beszélgetés a dzsámi közelében, az Esztergomi Bazilika alatti kertben készült, ahol a Duna teljesen kiszélesedett, és szinte mindent elöntött, ami még így is csodálatos, nem mindennapi látképet ad. A terasz alatt mindenhol víz van, nem látszik a kosárlabdapálya sem, ami Makavics Judit férjének megfogalmazása szerint ezekre a napokra olyan játéktérré alakult át, ahol inkább vízilabda-mérkőzéseket lehetne játszani.

Makavics Judit a hosszú évtizedek alatt több árvizet is látott Esztergomban, a mostani talán annyiban másabb egy kicsit, hogy

minden korábbinál gyorsabban jött az óriási árhullám.

Mint fogalmazott, meglepően nagy most a Duna vízhozama, illetve sokkal erőteljesebben emelkedik a vízszint is. Hasonlóra a 2013-as nagy árvíz idején volt példa Vízivárosban és környékén. Makavics Judit emlékei szerint tizenegy évvel ezelőtt a víz elérte a kertben lévő fák koronájának az alját. Csütörtökön kora délután ennél azért egy kicsit alacsonyabban állt a víz, de péntek estig várhatóan még emelkedik a vízszint.

Hírdetés

Makavics Juditék háza biztonságban van, mivel

egy városfalra épült, mint ahogy a történelmi városrészben található legtöbb ingatlan.

Jelenleg a régi városfal áll a vízben. Az itteni talajszint a régi talajszinthez képest csaknem hét méterrel feljebb van, így árvíz idején sincsenek nagy veszélynek kitéve a helyi házak. Az itteni parkot hét méter magasan lévő töltésen alakították ki, vagyis a régi talajszinthez viszonyítva napjainkban több mint tíz méteren lenne a Duna vízszintje a házak tövében.

Fotó: Esztergom Facebook-csoport/Steindl Ábel

Fotó: Esztergom Facebook-csoport/Steindl Ábel
A közelben lévő dzsáminál napjainkra is megmaradt egy átjáró, ami a Dunához vezet ki. Azon a területen mostanra az egész udvart ellepte a víz, így a kávézó előtti részt is.

Makavics Judit azt tapasztalja, hogy jól megszervezték az árvíz elleni védekezést Vízivárosban, megépültek a védművek, a szakemberek pedig állandó készültségben vannak, és ahol kell, azonnal közbelépnek.

Makavics Judit végül elmondta: nem tart az árvíztől, nyugodtan fog aludni csütörtökön és a következő napokban is.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »