Az olimpia után a paralimpián is gond van a Szajnával, de most nemcsak a vízminőség okoz problémát

Az olimpia után a paralimpián is gond van a Szajnával, de most nemcsak a vízminőség okoz problémát

A várható esőzések miatt változtattak a triatlonosok programján a párizsi paralimpián – közölte csütörtökön az MTI. Korábban az olimpián az edzéseket és a versenyeket is halasztani kellett, több sportoló pedig kórházba került. Ráadásul a parasportolóknak nemcsak a rossz vízminőség, hanem az áramlás miatt is veszélyes lehet a Szajna.

Az egy hónappal korábbi olimpiához hasonlóan továbbra is gondot okoz, hogy kedvezőtlen időjárás esetén romolhat a Szajna vízminősége. Ezért a szervezők úgy döntöttek, hogy az eredetileg két napra, vasárnapra és hétfőre tervezett 11 versenyt végül egy napon, vasárnap rendezik meg.

A szervezők ezúttal előzőleg A, B és C tervvel is készültek, ezekről korábban az egyetlen magyar paratriatlonos, Mocsári Bence edzője beszélt.

idézte korábban a hazai szövetség közleménye Tóth Szilárdot.

A versenyzők csütörtökön már edzhettek a folyóban, és a tervek szerint pénteken, majd szombaton is ismerkedhetnek a körülményekkel.

Mint ismert nem először fordul elő hasonló: már az olimpián is gondot okozott a Szajna vízminősége, emiatt nemcsak az edzéseket, de a versenyeket is el kellett halasztani, és több versenyző is kórházba került. Például a nyílt vízi úszásban bronzérmes Betlehem Dávid, aki napokkal az olimpia után, már Magyarországon betegedett meg.

„A teljes képhez hozzátartozik, hogy én az olimpia előtt elkaptam egy vírust, le volt gyengülve a szervezetem, és mielőtt kiutaztam Párizsba, a hasi ultrahang is azt mutatta, hogy a beleim még gyulladtak némiképp. Aztán hazajöttünk, s bár éreztem egy kis fáradtságot, gondoltam, minden rendben lesz, ha alszom egy nagyot. Majd jött a hányás és hasmenés, de a harmadik napra jobban lettem. Elindultam haza, Zalaegerszegre, és újra jött a szúró érzés, de akkor már a mellkasom is feszített, nehezen vettem a levegőt, vezetni sem tudtam rendesen. Harmincöt percnyire voltam az otthonunktól, mentőt hívtam, mert ezt találtam a legjobb megoldásnak. Szegény édesapámat az egyik ügyfele hívta fel, hogy látta az autómat az út szélén, s látta a mentőket is. Ők így tudták meg, hogy visznek a kórházba”

nyilatkozta az eset után Betlehem Dávid a Nemzeti Sportnak.

Betlehem Dávidot megelőzően párja, Fábián Bettina is hasonló helyzetbe került. A 19 éves versenyző két nappal azután, hogy ötödik helyen végzett a nyílt vízi úszók versenyén, hányt, belázasodott, majd kórházba került Párizsban, ahol infúziós kezelést kapott.

„Az infúziónak hála valamivel jobban lettem, az orvosok úgy vélték, hazarepülhetek, és én is így éreztem”

Hírdetés

kezdte a sportnapilapnak a visszaemlékezést.

A repülőn azonban minden rosszabbra fordult, állapota romlott, így aztán olimpikonunk kerekesszékben hagyta el a Liszt Ferenc repülőteret.

„Az ájulás szélén álltam, nem is nagyon tudom elmondani, mit éreztem, akkor ismét kórházba kerültem, szerencsére az infúziónak és a gyógyszereknek köszönhetően egy nap alatt túl voltam az egészen, mostanra pedig már kutya bajom”

emlékezett az eseményekre Fábián Bettina.

A magyarok mellett más nemzetek versenyzői is megbetegedtek vagy kórházba kerültek, miután a Szajnában úsztak.

Belgium például nem tudott részt venni az augusztus 5-én rendezett triatlon vegyes váltójában, miután Claire Michel atléta megbetegedett és visszalépett a versenytől. Michel mellett további három triatlonista lett rosszul a következő napokban. A svájci csapatnak pedig le kellett váltania Adrien Briffod triatlonost, akinek gyomor-bélrendszeri fertőzés miatt kellett visszalépnie.

A kanadai Tyler Mislawchuk élő adásban hányta el magát, majd saját bevallása szerint ezt követően még kilenc másik alkalommal.

Vasco Vilaça és Melanie Santos portugál triatlonisták szintén gyomor-bélrendszeri fertőzést kaptak, miután a Szajnában úsztak az olimpiai triatlonversenyen. Ezenkívül három német úszó is megbetegedett a nyílt vízi versenyek után. A Német Olimpiai Sportszövetség ugyan nem nevezte meg őket hivatalosan, azonban Leonie Beck nyilvánosan közölte állapotát: „Tegnap kilencszer hánytam + hasmenés” – posztolta Instagram-történetében, szarkasztikusan hozzátéve: „A Szajna vízminősége jóváhagyva.”

A sportolók különböző módszerekkel próbáltak védekezni a vízben lévő baktériumok ellen. Emlékezetes volt például, Fábián Bettina esete, aki a pálinka fertőtlenítő erejében bízott – mint láttuk, hiába.

A magyar úszótehetség kezében egy kólát is láthattunk, ami több sportolónál szintén egy opció volt a fertőtlenítésre. Ainsley Thorp új-zélandi triatlonista a The Wall Street Journalnak egy augusztus 7-én megjelent interjúban úgy fogalmazott: „Nem árt meginni egy kólát a verseny után.” Moesha Johnson ausztrál úszó az Outletnek pedig úgy nyilatkozott: „Gyakran iszunk utána egy Coca-Colát, csak hogy megpróbáljuk kiöblíteni magunkból mindazt, ami bennünk van.”

Azt már az olimpia előtt lehetett tudni, hogy fürdeni a Szajnában több mint száz éve illegális, mivel kérdéses, hogy annak vize milyen hatással lehet az emberi egészségre.

Az olimpiát megelőzően a francia hatóságok a víz tisztításán dolgoztak, és Párizs városa nagyjából 1,3 milliárd eurót (512,95 milliárd forint) költött a vízminőség javítására. A cél az volt, hogy 75 százalékkal csökkentsék a baktériumszennyezést, mielőtt az első úszó a vízbe érne. Ezek az intézkedések kezdetben hatásosak voltak, de a nyári heves esőzések miatt a baktériumok szintje megugrott, így a triatlonversenyek próbaúszásait törölték, a férfi triatlonversenyt pedig egy nappal el is halasztották.

hirado.hu


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »