Az afgán tálibok betiltották a női hangot az utcákon

Az afgán tálibok betiltották a női hangot az utcákon

Nyitókép: SITA

A tálib mozgalom új szabályai szerint Afganisztánban a nőknek nem csak burkában, azaz teljesen letakarva kell kimenniük otthonról, de immár a hangjukat sem hallhatják közterületen. Roza Otunbajev, az ENSZ magas rangú képviselője bírálta az új korlátozásokat.

A női hang intim dolognak számít, ezért nem szabad hallani a nőket nyilvánosan énekelni, szavalni vagy olvasni. A nőknek azt is elrendelik, hogy nyilvános helyen mindig takarják el az arcukat és a testüket, hogy ne engedjenek a csábításnak, és ne csábítsák el magukat. A ruházat nem lehet vékony, szűk vagy rövid. A nőknek egyúttal tilos olyan férfiakra nézniük, akik nem családtagok, és fordítva.

A nőkre vonatkozó szabályok a tálibok által szerdán közzétett új erkölcsi előírások részét képezik. Ezek betartását az Erényfejlesztési és Bűnmegelőzési Minisztérium ellenőrzi. A szabályok a mindennapi élet egyéb területeire is kiterjednek, mint például a férfi szakáll borotválása, zenehallgatás vagy imákon való részvétel.

„A szabályok tovább növelik a nők és lányok jogainak amúgy is elfogadhatatlan korlátozását, amikor immár az otthonon kívüli női hang is az erkölcs megsértésének minősül”

Hírdetés

– mondta Otunbaj, az ENSZ afganisztáni missziójának vezetője.

„Évtizedekig tartó háború után és szörnyű humanitárius válság idején az afgánok jobbat érdemelnek, mint megfélemlíteni vagy akár bebörtönözni a saját polgárait, ha azok elkésnek az imáról, megnézik az ellenkező nem képviselőit, vagy ha fényképet visznek magukkal szeretteikről”

– tette hozzá Otunbajev.

A tálibok 2021-es hatalomra kerülését jövetően azt ígérték, hogy mérsékeltebb irányt vesztnek, mint az előző kormányuk idején a kilencvenes években volt. A gyakorlatban azonban fokozatosan visszatérnek a szigorú szabályozáshoz. A nőknek fátyolban kell járniuk, nem utazhatnak nagy távolságokat egyedül, a diáklányok egy része továbbra sem járhat iskolába, és sok nő nem térhetett vissza dolgozni.

ČTK


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »