A canterburyi anglikán érsek békére szólít fel a brit bevándorlásellenes zavargások közepette

A canterburyi anglikán érsek békére szólít fel a brit bevándorlásellenes zavargások közepette

Miközben folyamatosak a bevándorlásellenes zavargások az Egyesült Királyságban, Justin Welby anglikán érsek támogatásáról biztosította a növekvő agresszió áldozatait, valamint békére, illetve a konfliktus kedvezőbb megoldásaként erőszakmentes tiltakozásra szólított fel.

Nagy-Britanniában az utóbbi évek során idén volt a legtöbb antiszemita cselekmény az év első félévében. Az Egyesült Királyság vallási vezetői továbbra is elítélik az országszerte kialakult erőszakos muszlimellenes zavargásokat, és összefogtak a gyűlölet és a brutalitás ellen, mondván: minden brit állampolgárnak „joga van a tisztelethez, és kötelessége mások tiszteletben tartása”.

Justin Welby canterburyi anglikán érsek kijelentette, csatlakozik imában, és a béke reményét közvetítette az összes érintett közösségnek: a sebesülteknek, a közrend helyreállítására törekvő rendőrségnek, valamint az istentiszteleti helyeknek, illetve a hívő és jóakaratú embereknek. „Az erőszakos tiltakozás elfordítja az embereket az ügytől” – erősítette meg az anglikán főpásztor a BBC Radio 4-nak adott interjújában, hangsúlyozva, hogy „a békés tiltakozásoknak tízezerszer nagyobb hatása lehet”, mint a büntetőjogilag erőszakos zavargásoknak, az októl függetlenül.

Az Egyesült Királyság több régiójában folyamatosan növekednek a biztonsággal kapcsolatos aggodalmak, mert egyre többen lázadnak fel és vonulnak ki London, Birmingham, Yorkshire és Merseyside utcáira, amit aztán tömeges erőszak és letartóztatások követnek. „Nem érzem otthon magam” – adott hangot egy jemeni származású fiatal diák – aki Liverpoolban született és nőtt fel – sok muszlim származású brit állampolgár érzelmeinek.

Hírdetés

Justin Welby anglikán érsek, valamint a Churches Together in England (CTE – Egyházak Együtt Angliában)  elnevezésű felekezetközi szervezet több regionális elnöke is köszönetét fejezte ki a CTE-nek, különösen a Merseyside régióban működő csoportnak, hogy a múlt hét elején gyorsan reagáltak a southporti támadásokra. Az Angliai és Walesi Katolikus Püspöki Konferencia belföldi szociális tevékenységekkel foglalkozó hivatalos ügynöksége (CSAN) a közelmúltban kifejezte szolidaritását, mondván, hogy az Egyház reményt és segítséget kíván nyújtani azoknak a peremre szorult közösségeknek, amelyek az erőszakos forrongások áldozataivá váltak.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Chris J Ratcliffe

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »