34 év után juthat ki egyenes ágon a magyar válogatott nagy tornára

34 év után juthat ki egyenes ágon a magyar válogatott nagy tornára

A végéhez ért az Eb-selejtező a magyar labdarúgó-válogatott számára. A cél egyszerű: ha ma nyer a magyar csapat Wales otthonában, akkor a többi eredménytől függetlenül egyenes ágon kijut a jövő évi kontinenstornára. Erre azonban már 34 éve nem volt példa. Talán most?

Sorsdöntő mérkőzés előtt áll a magyar csapat, amely több maródi játékos miatt is kénytelen átszervezni a játékát a mai találkozó előtt. Mint ismert, Korhut Mihály eltiltás, míg Kádár Tamás, Willi Orban és Kalmár Zsolt sérülés miatt hagyja ki a találkozót. Marco Rossi a védelmet illetően, komoly problémákkal küszködik. Várhatóan az eddig csupán, a nemzetközi szinten alig 20 percet futballozó Nagy Zsolt lesz a balhátvéd, míg középen Baráth Botond és Lang Ádám lesz a védelem oszlopa.

A magyar válogatott idegenbeli mérlege eddig csapnivaló, a legutóbbi tizenkét vendég meccséből csak az Azerbajdzsán ellenit tudta megnyerni, akkor 3–1-re győzött Marco Rossi együttese. De forma terén is volna mit javítani, hiszen az elmúlt 5 mérkőzésből egyetlen egy győzelmet tudott elkönyvelni nemzeti csapatunk. 

Ennek ellenére bizakodóan fogalmazott a válogatott középpályása, Pátkai Máté a mérkőzés előtt. A játékos szerint a házigazda walesieken nagyobb lesz a nyomás, mivel tőlük nagyobb elvárás az Eb-kvalifikáció. 

„Ez egyben azt is jelenti, hogy nekünk okosan és türelmesen kell futballoznunk ellenük” 

– szögezte le Pátkai. 

A júniusi mérkőzés összefoglalója, és Pátkai Máté győztes gólja.

A júniusi odavágón győztes gólt szerző futballista elmondta, hogy a legfontosabb, hogy elhiggye a csapat, hogy meg tudja nyerni ezt a mérkőzést.

“Véleményem szerint ez a kulcs a sikerhez és a direkt Eb-kvalifikációhoz. A walesieknek nagyon veszélyes támadóik vannak, de az azeriek elleni mérkőzésen felfedeztem a védelmükben sebezhető pontokat.”

A magyar csapat másik belső középpályása, Nagy Ádám az utóbbi hetekben sérüléssel bajlódott, ám szerencsére most már 100 százalékos erőállapotban várhatja a kedd esti találkozót. A játékos szerint  tudják, mekkora a felelősségük, tisztában vannak azzal, hogy milyen rég, 1985 óta nem jutottak ki egyenes ágon világeseményre, így már a múlt héten mindenkinek az járt a fejében, hogy kedden sikeres legyen a válogatott.

Hírdetés

“Nem fogunk foglalkozni a másik meccsel. Egy a cél, megnyerni a meccset, mert akkor nem kell törődni semmivel. Végre van egy lehetőségünk, ha nyerünk, akkor kint vagyunk, nem akarunk arra gondolni, hogy mi van akkor, ha ez mégsem sikerül”.

A magyar válogatott szövetségi kapitánya, Marco Rossi elismerte, hogy voltak problémák a csapat összeállítását illetően, azonban kizárólag a walesiek elleni mérkőzéssel kell foglalkoznia az együttesnek. 

“Papíron a védelmünk sebezhető, amit kihasználhatnak a walesi támadók. Splitben a középpálya miatt aggódtunk, mert olyan játékosok léptek pályára, akik korábban még csak nem is edzettek együtt, de aztán nem azon ment el a meccs”

– tette hozzá a szakember.

Rossi elmondta, hogy az összeállítás terén nem várhatóak meglepetések, tehát a felforgatott védelem előtt a megszokott játékosoknak szavaz bizalmat a középpályán és a támadósorban is.

A szövetségi kapitány kiemelte, hogy a győzelmi kényszer miatt agresszív futballt vár a csapatától, de nem szabad teret adni az ellenfélnek, mert ez megbosszulhatja magát. Külön kiemelte a Manchester Unitedet erősítő Daniel James gyorsaságát, jelezve, hogy ha neki szabad tere lesz, az óriási veszélyt jelent majd. Nem lesz könnyű megtalálni az egyensúlyt.

“Wales és Magyarország is önmagáért fog küzdeni. De ami különbséget jelent, hogy nálunk megváltozhat a játékosok és az edzők karrierje, mert nekünk nincsenek topjátékosaink vagy edzőink”

– mondta Rossi.

A magyar válogatott 2015-ben a Norvégia elleni pótselejtezőn harcolta ki helyét a kontinensviadalra. Ha Wales ellen nem jár sikerrel a magyar válogatott, akkor jövő márciusban még lesz lehetősége arra, hogy pótselejtezőn jusson ki a nyári tornára. A magyaroknak ez esetben két mérkőzést kellene nyerniük, az elsőt mindenképpen idegenben, az ellenfelekre pedig a pénteki, nyoni sorsoláson derülne fény, ugyanakkor jó esély mutatkozik rá, hogy Izraellel játszunk, amennyiben ezt sikerrel veszi a Rossi-csapat, akkor a román–izlandi meccs győztese ellen vívhatja az Eb-t jelentő ki-ki meccsét.

Egyébként, ha egyenes ágon jutna ki az együttes, akkor akár mindhárom csoportmeccsét Budapesten játszhatná. 

Igaz ez majd jövő hét szombaton, a bukaresti sorsoláson dől el. 

A walesi-magyar összecsapás 20.45-kor kezdődik, a győztes kijut a részben budapesti rendezésű Eb-re. Döntetlen esetén nevető harmadikként Szlovákia ugorhat az Eb-részvételt jelentő második helyre, ha otthon legyőzi a sereghajtó azeri együttest. Ha utóbbi pontot szerezne Nagyszombatban, akkor a magyarok számára a cardiffi pontosztozkodás is elegendő a második pozíció megtartásához. 

Várható kezdőcsapat: 

Gulácsi Péter – Lovrencsics Gergő, Baráth Botond, Lang Ádám, Nagy Zsolt – Pátkai Máté, Nagy Ádám – Dzsudzsák Balázs, Szoboszlai Dominik, Sallai Roland – Szalai Ádám


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »