Zemanová feloszlatná az Éjjeli Farkasok szlovákiai csoportját

Zemanová feloszlatná az Éjjeli Farkasok szlovákiai csoportját

Az SaS szerint fel kell oszlani a Szlovákiában NV Európa polgári társulás név alatt bejegyzett, Éjjeli Farkasok nevezetű motoros klubot.

Az SaS parlamenti klubjának vezetője, Anna Zemanová a Belügyminisztériumban indítványozta az NV Európa és az alsókorompai székhelyű Nagyszombati Történelmi Járművek Múzeuma egyesületet feloszlatását.

A képviselő arra figyelmeztetett, hogy mindkét egyesület tevékenysége komoly biztonsági kockázatot jelent.

Hírdetés

„Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy Szlovákiában olyan hivatalos csoportok és egyesületek létezhessenek, amelyek védelmükbe veszik az ukrajnai háborút, és Vlagyimir Putyint dicsérik“ – jelentette ki Zemanová a parlamentben tartott sajtótájékoztatóján.

Anna Zemanová szerint az Éjjeli Farkasok klubnak mintegy 5 ezer taja van, szigorú katonai szabályzat szerint működnek, tevékenységük közt szerepel a propaganda terjesztése, és Oroszország támogatja őket anyagilag. Emlékeztetett arra, hogy ez a motoros csoport tette meg 2015-ben a Moszkva és Berlin közötti utat, melynek során vörös zászlóval és Sztálin-portrékkal integettek. Mivel az Éjjeli Farkasok nehezen jutnak el az Európai Unióba, ezért hozták létre szlovákiai „fiókjukat“.

A képviselőnő szerint tevékenységükkel összefüggésben szóba kerülhet a béke veszélyeztetésének bűncselekménye – akár szabadságvesztés terhe mellett.

Zemanová hozzátette, hogy mindkét említett egyesület tevékenysége törvénybe ütköző, ezért a belügyminisztérium figyelmeztethetné őket ebbéli tevékenységük beszüntetésére. „Abban az esetben, ha ez nem történik meg, fel kellene oszlatni mindkét szóban forgó egyesületet“ – zárta szavait Zemanová.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »