Kardiológus: Ismerje fel szíve figyelmeztető jeleit!

Kardiológus: Ismerje fel szíve figyelmeztető jeleit!

Kardiológus: Ismerje fel szíve figyelmeztető jeleit! Havran Kati2024. 06. 24., h – 14:44

Jó ötlet-e otthon rendszeresen vérnyomást mérni, illetve a pulzusunkat figyelni? Mennyire kell odafigyelnünk a szívünkre, hogy ne érezzük magunkat hipochondereknek? Küld-e a szív jeleket, amelyeket, ha elég korán észlelünk, megelőzhetjük a súlyosabb egészségügyi problémákat?

„Általánosságban elmondható, hogy ha a családban nem fordult elő hirtelen szív- és érrendszeri problémák miatti haláleset, azaz nem feltételezhető, hogy »rossz genetika« állhat a háttérben, akkor fiatal korban csak a rendszeres megelőző szűrővizsgálatok alkalmával szükséges vérnyomást mérni. És otthon? Amíg nincsenek problémái, addig az évi egyszeri mérés is teljesen rendben van. Mindig jó, ha van egy nagyjából pontos képünk a vérnyomásunkról és a pulzusunkról” – mondja Dr. Jozef Salmáš kardiológus, a pozsonyi Országos Szív- és Érrendszeri Betegségek Intézetének munkatársa, aki szerint a mérések számát nem kell túlzásba vinni.

Idősebb korban azonban érdemes egy kicsit jobban odafigyelni. „Amikor negyven-ötven fölé érünk, már jobban kellene ismernünk az értékeinket. Jó dolog évente egyszer-kétszer megmérni a vérnyomást és a pulzust.”

Az orvos szerint azonban ha egy közeli rokonunknak fiatalabb korban szívinfarktusa vagy stroke-ja volt, különösen egy negyven év előtti férfinak vagy egy ötven év előtti nőnek, az figyelmeztetés kell, hogy legyen számunkra. Alternatívaként az is, ha egy szülő a várható élettartamnál korábban halt meg szív- és érrendszeri betegségben. A legfrissebb adatok szerint Szlovákiában a várható élettartam a férfiak esetében 71 év, a nők esetében pedig 78 év.

Hírdetés

„Ez egy biztos tény, érdemes figyelemmel kísérni a vérnyomás, a pulzusszám és a koleszterinértékeket, és szisztematikusabban odafigyelni rájuk” – tanácsolja a kardiológus. Szerinte azonban ezeket az értékeket mindenkinek ismernie kell, aki egyszerűen csak törődik az egészségével. 

Ötvenéves kor után, de legkésőbb hatvanöt éves kortól az orvos szerint tanácsos naponta legalább néhány másodpercen át kitapintanunk a pulzusunkatt, akár a reggeli fogmosás idején, hogy ellenőrizzük, szabályos-e. A ritmuszavarok idősebb korban igen gyakoriak. Ugyanígy fiatalabb korban, amikor a foglalkozás stresszes, tanácsos rendszeresebben mérni a pulzust és a vérnyomást. „Ha olyan tüneteket tapasztalunk, mint az arcpír, fejfájás vagy a gyorsabb kimerültség vagy a fokozott idegesség jelei, akkor érdemes elgondolkodni azon is, hogy ez összefüggésben van-e a nyomással” – figyelmeztet a Môj kardiológ rendelőből doktor Salmáš.

Ártalmatlan és veszélyes szédülések
A hirtelen felálláskor fellépő szédülés vagy az időnkénti szédülés, amely megijeszthet bennünket, általában nem súlyos, különösen nőknél. „Különösen az alacsonyabb, karcsúbb nőknél, de összességében a nőknél nagyobb a valószínűsége az alacsony vérnyomásnak, azaz a 100 vagy 105 körüli szisztolés nyomásnak. Ez gyakran összefügg azzal, hogy nem isznak vagy esznek eleget, szűk farmert viselnek… Hosszú ideig tartó álláskor vagy hirtelen felálláskor aztán szédülés léphet fel, de ez logikusan megmagyarázható” – magyarázza az orvos.

Van egy meglehetősen egyszerű szabály, amelyet ha észben tartunk, tudni fogjuk, hogy mikor van itt az ideje elmenni egy vizsgálatra. „Ha sétál az utcán, és hirtelen annyira megszédül, hogy meg kell kapaszkodnia egy falban, vagy le kell guggolnia, hogy ne essen el, akkor ott ki kell deríteni, mi a probléma. Ha a szédülés logikailag nem magyarázható kiszáradással és hasonló tényezőkkel, vagy amikor valaki olyan váratlanul esik el, hogy még arra sincs ideje, hogy a tenyerével védje magát az esetleges sérüléstől, akkor ez már olyan állapot, amely valamilyen szívproblémával állhat összefüggésben”.

Forrás: zdravie.pluska.sk


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »