Washington célja, hogy Irán ne juthasson atomfegyverhez

– Az egyik legfontosabb prioritás az Egyesült Államok számára, hogy megakadályozza Iránt abban, hogy atomfegyverhez jusson – jelentette ki vasárnap Jake Sullivan, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadója az amerikai ABC televíziónak adott interjúban.

Sullivan szerint „a katonai konfliktusok helyett a diplomácia a legjobb módszer ennek elérésére”. A nemzetbiztonsági tanácsadó kifejtette: szerinte az Egyesült Államoknak most „rajta kell tartania a szemét a dolgokon”. Mint fogalmazott: Washington világos és határozott tárgyalásokat folytat majd az irániakkal, „hátha sikerül elérnünk, hogy végleg eltemessék a nukleáris programjukat”.

Hírdetés

A nemzetbiztonsági tanácsadó mindazonáltal leszögezte: túl korai még annak mérlegelése, hogy vajon az új iráni elnök megválasztása jót vagy rosszat jelent-e az atomprogramról folyó tárgyalások szempontjából. „Nehéz az iráni politika belső dinamikájáról spekulálni ilyen kérdésben” – mondta, hozzátéve, hogy ebben az ügyben Irán legfőbb vezetője dönt majd. „Ez a vezető pedig ugyanaz, aki a választások előtt is volt” – célzott Ali Hámeneire, Irán legfőbb vallási vezetőjére.

Sullivan egy nappal azután beszélt erről, hogy Ebrahím Raíszit, Teherán korábbi főügyészét választották meg az iszlám köztársaság elnökének. Raíszi a szavazatok 61,95 százalékával nyerte az elnökválasztást.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »