Izzasztó kunyhó – egy ősi rituálé temploma

Izzasztó kunyhó – egy ősi rituálé temploma

Izzasztó kunyhót építettek a gömörpéterfalai Magyar Közösségi Ház udvarán. A kunyhó az izzasztásos gyógyítás és a lelki feltöltődés helye, amelyben az egyik legerősebb tisztító szertartást tartják. Egy ősi rituálé temploma, amely a természeti népeknél a megtisztulás szimbóluma.

Ottjártamkor a csapat már javában építette a kunyhót, a mogyoróvesszőből készített vázat ponyvákkal, plédekkel fedték be. Gulyás János szertartásvezető, a Karabaksa Szellemi Út tagja elmondta, a szertartás idején a fényt, a világosságot teljesen kizárják és elzárják a szellőzés lehetőségét is. Régen állatbőröket használtak, manapság azonban különböző pokrócokkal, takarókkal fedik le a kunyhót.

Megtisztulás és újjászületés

– Az izzasztó kunyhóban négy kör van. Mind a négy körben hét-hét forró kő kerül a tűztérbe. Egy körnek az időtartama körülbelül 20-30 perc. Hajszálpontosan ezt nem lehet megmondani, de körülbelül másfél és két óra között szokott lenni az izzasztás időtartama – tette hozzá Gulyás János.

– Mi csak magunkból tudunk adni, a verejtékünket, a könnyeinket, a fájdalmunkat, a félelmünket. És mindenki, aki részt vesz egy ilyen izzasztó szertartáson, újjászületve jön ki a kunyhóból. Nagyon sokat tudunk dolgozni magunkon ilyenkor, letenni félelmeinket és az imáinkkal kívánni valamit. Ezért gyűltünk most össze, hogy támogassuk ezt a csodálatos közösséget, és imádkozzunk azért, hogy nagyon sokáig itt legyünk egymásnak, ilyen hitben, szeretetben és bizalomban – mondta Király Valéria, a Karabaksa Szellemi Út tagja.

A kunyhóból kilépve a résztvevők lefekszenek a földre. Ilyenkor előfordulhat testelhagyás, repülés, felszabadulás, és sokan megkapják kérdéseikre a válaszokat. De a legfőbb cél a megtisztulás, mondják a szertartás vezetői.

Az egyik legősibb szertartás

A szertartást megelőzi egy felkészülés is, amikor a kunyhózók énekelnek és megosztják egymással gondolataikat, ki mit szeretne elengedni a folyamat során. Kovács Gizella már négy éve kunyhózik.

Az izzasztó kunyhóba soha nem cél nélkül megyünk be. Mindig magunkért, vagy egy közeli hozzátartozónkért imádkozunk, illetve dolgokért, megoldásokért, meglátásokért vettünk részt a rituálén

Hírdetés

– mondta. Kovács Gizella egy szertartás során talált megoldást a problémájára.

– Döntés előtt álltam, hogy a pályafutásom során merre lépjek tovább. A döntés nagyon jónak bizonyult, és azóta is kapom a segítséget a munkámban – emelte ki Gizella.

Míg egy átlagos szaunában nagyjából 60-70 fok körüli a hőmérséklet, addig egy izzasztókunyhóban 100 fok fölé is emelkedhet. Mindemellett lelki és szellemi szinten is tisztít és gyógyít. Van azonban négy kizáró ok, amit érdemes figyelembe venni. Nem vehet részt az izzasztó kunyhó szertartáson az, akinek súlyos szív- és érrendszeri betegsége, súlyos tüdő-, vagy légzőszervi betegsége, súlyos idegrendszeri betegsége van, illetve azok a nők, akik épp menstruálnak. Egykor ugyanis ilyenkor a nők elvonultak, nem végeztek házi munkát, nem dolgoztak, nem neveltek gyermeket, csak a saját szellemi létükkel törődtek.

Testi-lelki-szellemi munka

Kopecsni Gábor, a Felföldi Dalia Iskola vezetője elmondta, van még néhány dolog, amit a közösségi terükbe idővel szeretnének megépíteni. Ezek egyike az izzasztó kunyhó, amire most sor került a Karabaksa közösség segítségével.

Bárki kipróbálhatja, mert ha a kunyhózás nem kifejezetten egy közösségen belül történik, akkor előre meghirdetik és a feltüntetett elérhetőségen lehet érdeklődni, illetve tájékoztatást kérni a szertartásról.

– Nemcsak testi gyógyítási módszerről, hanem mélyebb lelki tartalommal bíró, bárki számára nyitott lehetőségről van szó. Tehát szeretettel várunk mindenkit! – zárta Kopecsni Gábor.

Megjelent a Magyar7 2024/20. számában.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »