A Nemzetközi Büntetőbíróság elfogatóparancsot nyújt be a Gallanti és Netanjahu ellen

A Nemzetközi Büntetőbíróság elfogatóparancsot nyújt be a Gallanti és Netanjahu ellen

Az ICC főügyésze, Karim Khan kijelentette, hogy az ICC „független bíráinak” kell eldöntenie, hogy teljesült-e az „elfogatóparancs kiadásához szükséges szabvány”.
A Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) legfőbb ügyésze, Karim Khan ma bejelentette, hogy hivatala letartóztatási parancsot nyújt be az I. Büntetőbíróság előtt, Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök és Yoav Gallant izraeli biztonsági miniszter háború miatt. a „Palesztina Állam területén”, a Gázai övezetben, legalább 2023. október 8-tól elkövetett bűncselekmények és emberiesség elleni bűncselekmények.
Nyilatkozatában Khan a Római Statútum 7. és 8. cikkei alá sorolta azokat a bűncselekményeket, amelyek közül néhány a „polgári lakosság éheztetése, mint hadviselés módja”, szándékosan nagy szenvedést vagy súlyos testi vagy egészségkárosodást okozó, szándékos emberölés vagy gyilkosság. háborús bûn, „a polgári lakosság elleni támadások szándékos irányítása” és az „emberiség elleni bûnüldözés”.
A Nemzetközi Büntetőbíróság legfőbb ügyésze hangsúlyozta, hogy a hivatala által összegyűjtött bizonyítékok között szerepelt túlélőkkel és szemtanúkkal készült interjúk, hitelesített video-, fotó- és hanganyagok, műholdképek, valamint „az állítólagos elkövetői csoport” nyilatkozatai, amelyek azt mutatják, hogy „Izrael szándékosan és szisztematikusan Gáza minden részén megfosztotta a civil lakosságot az emberi túléléshez nélkülözhetetlen tárgyaktól.”
‘eljött a nap’
Miután elmagyarázta, hogyan követett el „Izrael” szándékosan és szisztematikusan háborús bűnöket palesztinok ellen, Khan hangsúlyozta: „Amint azt nyilvános nyilatkozataimban is többször hangsúlyoztam, azok, akik nem tartják be a törvényt, ne panaszkodjanak később, amikor a Hivatal intézkedik. jön.”
A Nemzetközi Büntetőbíróság legfőbb ügyésze azt mondta, hogy az ICC „független bíráinak” kell eldöntenie, hogy teljesült-e az „elfogatóparancs kiadásához szükséges szabvány”.
Kifejezte továbbá, hogy kész a jóváhagyás után dolgozni ezeken, és felhívta az ICC valamennyi részes államát, hogy kezeljék ezeket a kérelmeket és az azt követő bírósági határozatot „ugyanolyan komolysággal, mint más helyzetekben”.

A Bíróság elleni megtorlás elleni korábbi nyilatkozataival összhangban Khan emlékeztetett arra, hogy a Bíróság tisztségviselőinek akadályozására, megfélemlítésére vagy helytelen befolyásolására irányuló minden kísérletet „azonnal be kell fejezni”, hozzátéve, hogy hivatala „habozás nélkül fellép a Bíróság 70. cikke szerint. a Római Statútum, ha ez a magatartás folytatódik.”
A döntés „az áldozatot a hóhérral egyenlővé teszi”
Figyelemre méltó, hogy a Bíróság főügyésze elfogatóparancsot is bejelentett a Palesztin Ellenállás három tisztviselője ellen: Ismail Haniyeh, Yahya Sinwar és Mohammad Deif, az Al-Aqsa Flood hadműveletben játszott szerepük miatt.
A Hamász egyik magas rangú tisztviselője, Sami Abu Zuhri azt mondta a Reutersnek , hogy ez a döntés „az áldozatot a hóhérral egyenlővé teszi”, hozzátéve, hogy „Izraelt” is arra ösztönzi, hogy folytassa „megsemmisítési háborúját” Gázában.
A Palesztinai Felszabadítási Szervezet (PFSZ) egy másik tisztviselője, Wasel Abu Youssef azt mondta, hogy a Palesztin Ellenállás tisztviselői ellen benyújtott letartóztatási parancs „összetévesztése az áldozat és a hóhér között”.
Hangsúlyozta, hogy a palesztin népnek joga van megvédeni magát, hozzátéve, hogy „az ICC-nek elfogatóparancsot kell kiadnia azon izraeli tisztviselők ellen, akik továbbra is népirtást követnek el a Gázai övezetben”.
Bővebben: Az ICC esetleges elfogatóparancsa Netanjahu ellen: az Egyesült Államok képmutatása, magyarázat
Az ICC óva intett mindenféle megtorlással és megfélemlítéssel szembeni fenyegetéstől
A Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) Ügyészsége május 3-án X-én közleményt adott ki, amelyben figyelmeztetett a Hivatal elleni megtorlással való fenyegetésekre, hangsúlyozva, hogy ez utóbbi az igazságszolgáltatás elleni vétséget jelenthet.
A Nemzetközi Büntetőbíróság vizsgálta a 2014-ben a Gázai övezetben elkövetett háborús bűncselekményeket, de nem hozott büntető határozatot magánszemélyekkel szemben. A vizsgálatot kiterjesztették az október 7-i eseményekre, valamint a jelenlegi gázai háborúra is.
Május 1-jén Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök nyilatkozatot adott ki X-ről, amelyben az akkori potenciális ICC elfogatóparancsokat „történelmi méretű felháborodásnak” minősítette, majd felszólította „a világ szabad vezetőit, hogy álljanak határozottan az ICC ellen. felháborító támadás” azzal kapcsolatban, amit állítása szerint „Izrael veleszületett joga az önvédelemhez”.
Netanjahu nem állt meg itt, és kifejezetten hangsúlyozta, hogy elvárja, hogy ezek a vezetők „minden rendelkezésükre álló eszközt felhasználjanak” ennek a „veszélyes lépésnek” megállítására.

Hírdetés

Ezenkívül a Kongresszus tagjai figyelmeztették a Nemzetközi Büntetőbíróságot, hogy a magas rangú izraeli tisztviselők letartóztatási parancsa az Egyesült Államok megtorlását vonja maga után, és az Axios április 29-i közleménye szerint az erre vonatkozó jogszabály már készül .
Két izraeli tisztviselőre hivatkozva azt mondták, hogy Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök arra kérte Joe Biden amerikai elnököt, hogy akadályozza meg az ICC-t abban, hogy elfogatóparancsot adjon ki a Gázai övezetben elkövetett háborús bűnökért felelős magas rangú izraeli tisztviselők ellen.

Kuti Károly

Megosztás


Forrás:magyartudat.com
Tovább a cikkre »