Szent Imre-mellszobor: Komárom – Marianum kollégiuma

Szent Imre-mellszobor: Komárom – Marianum kollégiuma

2009-ben nyílt meg a Marianum Magyar Tannyelvű Iskolaközpont kollégiuma, a Szent Imre Kollégium.

Nem ez az első eset, hogy tájainkon Szent Imréről neveznek el nevelési intézményt, hisz ilyen volt a Pozsonyban 1641-ben megalakult Emericanum papnevelő szeminárium. A pozsonyi Prépost utcai épületen máig látható a felirat: SEMINARIVM S. EMERICI DVCIS MDCXLI.

A Szent Imre Kollégium főként adakozásból épült, a történelmi egyházak segítségén kívül több ezer nagylelkű támogató hozzájárulásából.

Hírdetés

A Kollégium bejárata mellett helyezték el Szent Imre herceg bronz mellszobrát, Lezsák Sándornak, a Magyar Országgyűlés akkori alelnökének az ajándékát. A szobor felavatására 2011-ben Szent Imre halálának, ahogy Lezsák Sándor fogalmazott „égi születésének” 980. évfordulóján került sor. A szobor alkotói Lantos Györgyi és Máté István szobrászművész házaspár. Az adományozó ilyen szobrokkal kapcsolja össze azokat a magyarországi, erdélyi, felvidéki és lengyelországi településeket, amelyekhez Szent Imre herceg élete valamiképp kötődik, vagy az ő nevét viselik. Az első ilyen szobrot 2005-ben Hegyközszentimrén állították fel, ahol az ifjú herceget a végzetes vadászbaleset érte.

A mellszobor konzolján olvasható István király intelme: „a szeretet gyakorlása vezet el a boldogsághoz.”

Megjelent a Magyar7 2024/20. számában.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »