Veszélyes kozmetikai termékekre figyelmeztet a Népegészségügyi Hivatal

Veszélyes kozmetikai termékekre figyelmeztet a Népegészségügyi Hivatal

Az Európai Unióban előforduló veszélyes kozmetikai termékekre figyelmeztet a Szlovák Köztársaság Népegészségügyi Hivatala (ÚVZ), amelyeket a Safety Gate/RAPEX rendszerbe jelentettek be Svédország, Ausztria és az Egyesült Királyság ellenőrző hatóságai. A termékek Szlovákiában is kaphatóak.

A hatóságok szerint a következő kozmetikumok jelentenek potenciális veszélyt az emberi egészségre:

MGA LOL Surprise! 18 Pieces Nail Set – a Kínai Népköztársaságból származó körömlakk metilizotiazolinont tartalmaz, amely nem szerepel az összetevők listáján, és az arra érzékeny embereknél allergiás reakciókat válthat ki.

Hírdetés

A Bunzl Rafferty márkájú, szintén a Kínai Népköztársaságból származó Eco White Carton Shaving Kit GQGEN10059 nevű borotvakészlet baktériummal szennyezett, ami mikrobiológiai kockázatot jelent. A baktériumok jelenléte fertőzéseket, például tüdőgyulladást, sebfertőzést és szepszist okozhat, különösen az immunhiányos egyéneknél.

Veszélyesek lehetnek a Butylphenyl methylpropional anyagot tartalmazó Powder musk, Vanilla musk parfume, Gold pachouli woods, ABAQ pomegranate musk, Oud dinar, Romance for men és a Musk sweet parfum special elnevezésű parfümök (Eau de Parfum) is. Ugyanez érvényes a Bahrein pearl elnevezésű illatszerre is.

Veszélyes anyagokat találtak a Luscious Intense, az Attar mubakhar és Bijou, valamint az Egyesült Arab Emirátusokból származó Blue lady nevű parfümökben is. A hidroxi-izohexil-3-ciklohexén-karboxaldehid allergiás reakciókat vagy irritatív kontakt bőrgyulladást okozhat.

Teraz.sk nyomán


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »