Gondolta volna? Súlyos cukkinimérgezés, amelyre a szakemberek is felfigyeltek

Gondolta volna? Súlyos cukkinimérgezés, amelyre a szakemberek is felfigyeltek

Két súlyos cukkinimérgezéses eset, amely még tavaly történt Morvaországban végül szerencsésen végződött.

Egy 54 éves zlíni nő súlyos egészségi problémáinak okát véletlenül fedezték fel a zlíni Tomáš Baťa kórház ápolói, amikor rájöttek, hogy a beteg keserű cukkinit fogyasztott.

A szokatlan eset most a külföldi szakmai körökben is sikert aratott.

Babeta Čápková, a kórház huszonhat éves belgyógyász orvosa Krakkóban (Lengyelország) tartott előadást a mérgezés eredetéről és kezeléséről. Előadása tudományos elismerést kapott és első díjjal jutalmazták az érdekes klinikai esetek bemutatásának versenyében.

A kukurbitacin mérgezést a világon mindössze néhány tucat alkalommal írták le.

A fiatal orvosnő is részt vett a beteg kezelésében. Tavaly ősszel fájdalmas hasi görcsökkel és súlyos kiszáradással került a zlíni kórházba.

A beteg szerint minden nagyon ártatlanul kezdődött. Stanislava egy nagy cukkinit szedett a kertjéből, és azt készítette el vacsorára. Szerencsére ő maga ette meg. Eleinte nem érzett semmi furcsát, de később egyre rosszabbul érezte magát”

– mondta Dana Lipovská, a kórház szóvivője.

Hírdetés

– ismertette az esetet Ilja Ryšavý, a kórház belgyógyász-főorvosa.

Az orvosok szerint az elfogyasztott zöldségek keserű íze és a toxinnal közvetlenül érintkező, azaz a gyomor, a bél és a máj képe utalt a mérgezésre.

Meg kell mondanom, hogy addig soha nem hallottam keserű cukkinimérgezésről. De mivel a beteg mesélt nekünk a cukkinifogyasztásról, ápolóink elgondolkodtak azon, hogy vajon bejuthatott-e a méreg a szervezetébe ilyen módon. Aztán az internetes adatbázisban több leírást is találtunk hasonló mérgezéses esetekről, amelyek a kukurbitacin-tartalmú zöldségek fogyasztása után következtek be”

– jegyezte meg Ryšavý.

A szakértők szerint a kukurbitacin jelen lehet bizonyos zöldségekben, például a cukkiniben vagy a tökfélék családjába tartozó egyéb zöldségekben.

A legfontosabb tanulság valószínűleg az, hogy az embereknek minden főzés előtt meg kell kóstolniuk egy darabot az ilyen zöldségekből, és semmiképpen sem szabad fogyasztani, ha keserű vagy más módon furcsa íze van”

– tanácsolta Ryšavý doktor.

Bizonyos esetekben a cukkini úgynevezett mérgező tök szindrómát okozhat. A tökfélék családjába tartozó növényeknél (pl. uborka, cukkini) akkor fordul elő, ha stressz éri őket, például átültetésnél, vagy ha a növényt rosszul öntözik. Ilyenkor jelentkezik leggyakrabban a keserű íz, amely a toxin jelenlétére utal.

 


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »