A grúz kormányfő szerint egy uniós biztos azzal fenyegette meg, hogy úgy járhat, mint Fico – Várhelyi Olivérről van szó

A grúz kormányfő szerint egy uniós biztos azzal fenyegette meg, hogy úgy járhat, mint Fico – Várhelyi Olivérről van szó

Irakli Kobahidze georgiai (grúz) kormányfő csütörtökön közölte, hogy a "külföldi ügynökökről" szóló törvényről folytatott beszélgetés során egy uniós biztos a Robert Fico szlovák miniszterelnök elleni merénylet példájával fenyegette meg.

"Még a Nyugat folytatólagos zsarolása közepette is kirívó volt az a fenyegetés, amely egy uniós biztossal folytatott telefonbeszélgetés során hangzott el. A biztos egy sor intézkedést sorolt fel, amelyeket a nyugati partnerek elfogadhatnak az átláthatósági törvény ellen benyújtott elnöki vétó felülbírálása esetére, és közben megjegyezte: látta, mi történt Ficóval, nagyon óvatosnak kell lennie" – ismertette Kobahidze közleményét a kormányfő hivatalának sajtószolgálata, anélkül, hogy az uniós biztost megnevezte volna.

Kobahidze "rendkívül felkavarónak" nevezte a Fico ellen május 15-én elkövetett merénylet felemlegetését a külföldi befolyás átláthatóságáról szóló törvény kapcsán. Azt mondta, hogy előzetes értesülések szerint a szlovák miniszterelnök elleni merényletkísérletben "a nyomok egy olyan ország titkosszolgálatához vezetnek, amely különösen közel áll a háború globális pártjához". Kiemelte, hogy az utóbbi esetében "egy rendkívül veszélyes erőről van szó, amely mindenre hajlandó, csak hogy zavargásokat robbantson ki Georgiában".

Kobahidze leszögezte: a "háború globális pártjának" tervei nem fognak megvalósulni, Georgia megőrzi a békét és a belpolitikai stabilitást. Ami az uniós biztos fenyegetését illeti, a miniszterelnök úgy fogalmazott, hogy szükséges volt erről óvintézkedésként beszámolni.

Szalome Zurabisvili elnök május 18-án vétót emelt a harmadik olvasatban is elfogadott törvényjavaslat ellen, amelynek értelmében azoknak a szervezeteknek, amelyek anyagi forrásaik több mint 20 százalékát külföldről kapják, külföldi ügynökként kell regisztráltatniuk magukat. A kormány szerint a szabályozásra azért van szükség, hogy megállítsák a "káros külföldi szereplőknek" az ország destabilizálására irányuló törekvéseit.

A kormánypárt elegendő többséggel rendelkezik ahhoz, hogy felülbírálja Zurabisvili vétóját, és ezt a következő napokban várhatóan meg is teszi.

Az ellenzék és nyugati diplomaták a törvény elfogadásával kapcsolatban korábban arra figyelmeztettek, hogy az hátráltatja a 3,7 millió lakosú kaukázusi köztársaság európai uniós integrációját.

Hírdetés

Várhelyiről van szó, szerinte kiragadták szavait a szövegkörnyezetből

Várhelyi Olivér bővítésért és szomszédságpolitikáért felelős uniós biztos csütörtökön közleményben reagált a georgiai kormányfő azon nyilatkozatára, mely szerint "egy uniós biztos a szlovák miniszterelnök elleni merénylet példájával fenyegette meg". Az uniós biztos sajnálatát fejezte ki, hogy telefonbeszélgetése egy részét kiragadták a szövegkörnyezetből.

Várhelyi Olivér közleményében azt írta, szomszédságért és bővítésért felelős biztosként Georgia jelenlegi politikai helyzetét tekintve jelentős erőfeszítéseket tett annak érdekében, hogy az ország politikai vezetését eltántorítsa a külföldi befolyás átláthatóságáról szóló törvény elfogadásától. Hangsúlyozta: a torvény elfogadása alááshatja Georgia uniós útját.

Kiemelte: a georgiai társadalom erős EU-párti érzelmeinek ismeretében a telefonbeszélgetés során úgy érezte, fel kell hívnia a miniszterelnök figyelmét annak fontosságára, hogy ne szítsák tovább az amúgy is törékeny helyzetet a törvény elfogadásával, mely további megosztottsághoz és esetlegesen ellenőrizetlen helyzetekhez vezethet Tbiliszi utcáin.

"Ezzel kapcsolatban a legutóbbi, Szlovákiában történt tragikus esemény példaként és utalásként hangzott el arra vonatkozóan, hogy hová vezethet egy ilyen nagyfokú polarizáció még Európában is" – fogalmazott.

Várhelyi Olivér sajnálatát fejezte ki amiatt is, hogy telefonhívása egy részét "nemcsak teljesen kiragadták a szövegkörnyezetből", hanem olyan módon mutatták be a nyilvánosságnak, amely a telefonhívás "eredeti céljának teljes félreértelmezését eredményezheti".

A magyar uniós biztos hangsúlyozta: továbbra is arra biztatja a georgiai hatóságokat, hogy ne fogadják el a törvényt és ezt – mint kiemelte – "Georgia jól ismert és eddig tisztelt" barátjaként is kéri.

Várhelyi Olivér végezetül támogatásáról biztosította a georgiaiakat, akik – a közlemény szerint – egy európai jövőért dolgoznak.

(MTI nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »