30 millió eurós műkincslopás: megkerült egy újabb festmény – videó

30 millió eurós műkincslopás: megkerült egy újabb festmény – videó

Újabb ellopott Francis Bacon festményt szerzett vissza a spanyol rendőrség, amelyet az utóbbi évtizedek legnagyobb spanyolországi műkincslopása során vittek el kilenc éve egy madridi lakásból – közölték a hatóságok.

A tájékoztatás szerint a több mint ötmillió euró értékű kép nyomára két orgazda vezette a rendőrséget, akiket még februárban tartóztattak le. A 2015-ben indult nyomozás során eddig 16 embert vettek őrizetbe a hatóságok.

A festmény előkerülésének körülményeit nem részletezték, mivel a nyomozás még mindig tart, egy képet továbbra is keresnek öt darabból álló gyűjteményből. Három festményt a betörés után néhány hónappal, egyet pedig 2017-ben találtak meg a rendőrök.

?Recuperado un #cuadro de Francis Bacon valorado en 5.000.000 de ? sustraído en #Madrid en 2015

➡️Se trata de la cuarta obra de #arte recuperada de las cinco que fueron robadas en un domicilio de #Madrid en el año 2015, valoradas en 25 millones de? pic.twitter.com/EKu0bPVssT

— Policía Nacional (@policia) May 23, 2024

Hírdetés

A műalkotások tulajdonosa, egy José Capelo nevű férfi 1992-ben örökölte a festményeket közvetlenül a művésztől, akinek közeli barátja volt.

A mintegy 30 millió euróra értékelt gyűjteményt belvárosi lakásában tartotta Madrid egyik legbiztonságosabb és legjobban őrzött kerületében, de a betöréskor épp Londonban tartózkodott.

A tolvajok kikapcsolták a riasztót, és teljesen észrevétlenül vitték el a festményeket, semmilyen nyomot nem hagyva maguk után.

A múlt század egyik legjelentősebb és legkülönlegesebb autodidakta művészének képeiért csillagászati árakat fizetnek az aukciókon. Legutóbb idén márciusban több mint 27 millió dollárért (10 milliárd forintért) kelt el a Sotheby’s New York-i aukcióján szerelmét, George Dyert ábrázoló portréja.

(Címlapképünk illusztráció: Francis Bacon brit festő Two Studies for a Self-Portrait című 1977-es alkotása a Sotheby’s aukciós ház londoni kiállítótermében 2015. január 28-án.)


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »