Várhelyi Olivér tisztázta a félremagyarázást

Várhelyi Olivér tisztázta a félremagyarázást

Várhelyi Olivér bővítésért és szomszédságpolitikáért felelős uniós biztos csütörtökön közleményben reagált a georgiai kormányfő azon nyilatkozatára, mely szerint „egy uniós biztos a szlovák miniszterelnök elleni merénylet példájával fenyegette meg”. Az uniós biztos sajnálatát fejezte ki, hogy telefonbeszélgetése egy részét kiragadták a szövegkörnyezetből.

Olivér Várhelyi: Europe's under-fire gatekeeper – POLITICO

A magyar biztos – politico.eu

Irakli Kobahidze georgiai (grúz) kormányfő csütörtökön közölte, hogy a „külföldi ügynökökről” szóló törvényről folytatott beszélgetés során egy uniós biztos a Robert Fico szlovák miniszterelnök elleni merénylet példájával fenyegette meg.

Hírdetés

Irakli Kobakhidze: Currently, GD has 52.54%, UNM - 29.45%, For Georgia -  5.71% - Georgia Today
   

Kobahidze – georgia.today

 

Várhelyi Olivér közleményében azt írta, szomszédságért és bővítésért felelős biztosként Georgia jelenlegi politikai helyzetét tekintve jelentős erőfeszítéseket tett annak érdekében, hogy az ország politikai vezetését eltántorítsa a külföldi befolyás átláthatóságáról szóló törvény elfogadásától. Hangsúlyozta: a torvény elfogadása alááshatja Georgia uniós útját.
   
Kiemelte: a georgiai társadalom erős EU-párti érzelmeinek ismeretében a telefonbeszélgetés során úgy érezte, fel kell hívnia a miniszterelnök figyelmét annak fontosságára, hogy ne szítsák tovább az amúgy is törékeny helyzetet a törvény elfogadásával, mely további megosztottsághoz és esetlegesen ellenőrizetlen helyzetekhez vezethet Tbiliszi utcáin.
   
„Ezzel kapcsolatban a legutóbbi, Szlovákiában történt tragikus esemény példaként és utalásként hangzott el arra vonatkozóan, hogy hová vezethet egy ilyen nagyfokú polarizáció még Európában is” – fogalmazott.
   
Várhelyi Olivér sajnálatát fejezte ki amiatt is, hogy telefonhívása egy részét „nemcsak teljesen kiragadták a szövegkörnyezetből”, hanem olyan módon mutatták be a nyilvánosságnak, amely a telefonhívás „eredeti céljának teljes félreértelmezését eredményezheti”.
   
A magyar uniós biztos hangsúlyozta: továbbra is arra bíztatja a georgiai hatóságokat, hogy ne fogadják el a törvényt és ezt – mint kiemelte – „Georgia jól ismert és eddig tisztelt” barátjaként is kéri.
   
Várhelyi Olivér végezetül támogatásáról biztosította a georgiaiakat, akik – a közlemény szerint – egy európai jövőért dolgoznak.
 


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »