Vesperást imádkoznak Boldog Meszlényi Zoltán és a kommunizmus áldozatai emlékére a Terézvárosban

Vesperást imádkoznak Boldog Meszlényi Zoltán és a kommunizmus áldozatai emlékére a Terézvárosban

Március 4-én, hétfőn Boldog Meszlényi Zoltán vértanú püspökre emlékeznek a Pesti-Belső Espereskerület papjai, diakónusai és szerzetesei a budapest-terézvárosi Avilai Nagy Szent Teréz-templomban, ahol a 18.30 órakor kezdődő szentmise után 19.15-től ünnepi vesperást imádkoznak.

A templomban őrzik a mártír püspök csontereklyéjét, mégpedig azon a mellékoltáron, amelyet esztergomi segédpüspökként egykor ő maga szentelt fel. Az egyedi ereklyetartó egy olyan ereklyeházban látható az oltáron, mely a kistarcsai internálótábor azon celláját mintázza, amelyben Meszlényi püspököt fogva tartották, és ahol végül a kínzások és a megpróbáltatások következtében meghalt.

A vesperásban az ő személyén keresztül minden olyan áldozatért – fehér vagy vörös vértanúért – is imádkoznak, akik a korábbi kommunista (Rákosi-, majd Kádár-) rendszerek áldozatai voltak.

Hírdetés

Boldog Meszlényi Zoltán püspök egyik mai utódaként a szentmisén homíliát mond, majd az ünnepi énekelt vesperást vezeti Martos Levente Balázs esztergom-budapesti segédpüspök, a Központi Papnevelő Intézet rektora. (A paptestvérek és a hívek szeretettel köszöntik Balázs püspök atyát ezen az alkalmon, hiszen éppen egy évvel korábban, március 4-én szentelte püspökké Erdő Péter bíboros, prímás, érsek a budapesti Szent István-bazilikában.)

Forrás és fotó: Avilai Nagy Szent Teréz Plébánia

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »