Élménydús kirándulás a tanulóknak a bősi vízi erőműhöz

Peter Molda, a Vízgazdálkodási Építkezések Igazgatóságának vezérigazgatója megállapítása szerint a vízgazdálkodás munkakörei iránt jelentősen csökkent az érdeklődés a fiatalok körében az utóbbi időben.

Ezért a folyamat megállítása érdekében a következő hetekben a szakközépiskolák és gimnáziumok tanulói részére élménydús kirándulásokat szerveznek egy kísérleti program keretében.

A tanulókra hajókirándulás vár a vízi erőmű úszókamráin keresztül egészen a vízi erőmű belsejébe.

„Az ott működő szakemberek, vízgazdálkodási szakdolgozók megválaszolják a tanulók által feltett kérdéseket, bemutatják miként működnek a turbinák, amelyek a tiszta energiát termelik, illetve azt is elmagyarázzák, hogyan lehet megakadályozni az árvizeket” – fejtették ki az állami vállalat illetékesei a programmal kapcsolatosan.

A projekt, azaz a kirándulás keretében a résztvevő tanulókat felvilágosítják a vízgazdálkodási munkakör lényegéről és feladatairól, elmagyarázzák ennek a munkának a technikáját, de a vízzel és az energiával való észszerű gazdálkodás szükségességéről is szólnak.

Hírdetés

A projektet a Nagyszombat Megyei Önkormányzat, a Vízgazdálkodási Építkezések Igazgatósága, a Nagyszombat Megyei Idegenforgalmi Szervezettel és a Vízgazdálkodók elnevezésű civil szervezettel közösen valósítják meg.

Peter Molda részletesen is kifejtette, miként csökken az érdeklődés az utóbbi időben a vízgazdálkodási foglalkozások iránt.

„Míg ötven évvel ezelőtt a főiskolák ilyen irányú karán évente átlagosan 120 hallgató végzett, később már csak 90, 50 vagy 30, az utóbbi években pedig már egy kezünkön megszámolhatjuk a végzett diákok számát, és ami elgondolkodtató, a helyzet évről évre csak rosszabb”

– mondta.

A vízi erőműnek a szakemberek szerint fontos szerepe van az ivóvíz, illetve az energia szolgáltatásában, ezért elengedhetetlen kihangsúlyozni, hogy nagyon nagy szükség van megfelelő szakképzett dolgozókra, és ezt addig kell bebiztosítani, amíg nem késő.

(BM/Teraz.sk/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »