Zelenskzij képviselői hajlandók harcolni a fronton, de van egy feltételük

Zelenskzij képviselői hajlandók harcolni a fronton, de van egy feltételük

Az UNIAN ukrán hírügynökség közlése szerint David Arakhamija, Zelenszkij ukrán elnök pártjának, a Nép Szolgájának parlamenti frakcióvezetője kijelentette, hogy a képviselői hajlandók frontszolgálatra jelentkezni, de csak akkor, ha az egyik ellenzéki párt tagjai is ugyanezt teszi. A vita rendkívül cinikus. miközben Ukrajnában naponta több száz ember hal meg a fronton és ezreket soroznak be erőszakkal a majdnem biztos halálba, a politikusok egymásra mutogatnak, hogy ők is mennének harcolni, de csak akkor, ha a politikai ellenfelük hamarabb megy… Az egész ügy egy, az erőszakos sorozásokról kiszivárgó videóra vezethető vissza.

Nemrég az ukrán sorozótisztek egy kijevi koncerten csaptak le és szó szerint elhurcolták a katonakorú férfiakat. Az ügyből hatalmas közfelháborodás lett, ennek ellenére Zelenszkij pártjának egyik képviselője, Nyikita Poturajev kiállt a sorozótisztek mellett.

Nem sokat kellett várni a válaszra. Szerhij Marcsenko blogger az ügy kapcsán kijelentette, hogy a Nép Szolgája politikusainak nem a sorozótiszteket kellene támogatniuk vagy elítélniük, hanem „menjenek a frontra az egész párttal együtt és mutassanak példát választóiknak”.

Marcsenko egyébként az ellenzéki Europai Szolidaritás nevű párthoz kötődik, az ES pedig a volt államfő, Petro Porosenko pártja. Ebből adódik David Arakhamija válasza Marcsenkó kijelentésére:

Hírdetés

„Készen állunk a frontszolgálatra, abban a pillanatban, hogy ugyanezt teszik az önök barátai az ES-ben. Egyáltalán nem támogatták a mobilizációs törvényt és az adótörvényt, úgy gondolom, hogy nem szavazzák meg a költségvetést sem. Így egyáltalán nincs értelme annak, hogy ott üljenek a parlamentben”

mondta Arakhamija.

A politikai vita és az ellenzék sorozásokkal szembeni narratívái arra utalnak, hogy az ukrán társadalmat és politikát egyre jobban szétfeszíti a háború és az a tény, hogy naponta több száz, akár ezer ember is életét veszti a frontszolgálat során, miközben egy kivételezett szűk kör és politikai elit hatalmas korrupciós botrányokba keveredik, a gazdagok pedig képesek elkerülni a szinte biztos halált jelentő frontszolgálatot.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »