Német köztévé: Egy ideig nem ül össze az Ukrajnát támogató Ramstein-formátum

Német köztévé: Egy ideig nem ül össze az Ukrajnát támogató Ramstein-formátum

A német ZDF köztévé közlése szerint az Ukrajnát katonailag is támogató országok együttműködési koordináló csoportja, az úgynevezett Ramstein-formátum egy ideig nem fog összeülni. A találkozóra az elmúlt héten került volna sor, ám Joe Biden amerikai elnök a Milton hurrikán okozta katasztrófahelyzetre hivatkozva lemondta a részvételét – és mivel az USA nem küldte sem Antony Blinken amerikai külügyminisztert, sem Lloyd Austin amerikai védelmi minisztert, a többi európai ország feleslegesnek tartotta megtartani az ülést. Ám most a jön csavar.

A Milton hurrikán elérte az USA-t, nagyjából 50 milliárd dolláros kárt okozott, de most már Biden napokon belül Európa utazhatna, hogy a Ramstein országok ülését megtartsa és levezényelje. Ennek ellenére nem kerül rá sor.

Hírdetés

Biden október 18-án ugyan Németországba utazik, ám nem nemzetközi fórum, hanem német-amerikai csúcstalálkozó keretében. (Erre is régen volt már példa, az orosz-ukrán háború kitörése óta amerikai elnök nem látogatott Németországba a kétoldalú kapcsolatok jegyében, mindig csak nemzetközi találkozók alkalmával – a szerk.)

A fenti körülmények egyértelműen jelzik, hogy a Ramstein-formátum összehívására egy ideig nem kerül sor, és nagyon valószínű, hogy – ha nem történik valami váratlan, nagy horderejű esemény – csak az amerikai elnökválasztások után adnak újra lendületet a ramsteini találkozóknak. Kérdés, hogy mennyivel utána. Az amerikai elnökválasztás november 5-én lesz, az új elnök kinevezése január 20-án. A két időpont közötti interregnum időszakában az amerikai elnököt „béna kacsaként” is szokták emlegetni – de szakértők szerint annyira nem lesz béna, hogy például ne adjon engedélyt az ukránoknak nyugati nagy hatótávolságú fegyverek bevetésére mélységi orosz területeken, ahogy erre a brit külügyminiszter egyszer már utalt.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »