Kiderült miért támadta meg október 7.-én a Hamasz Izraelt

Kiderült miért támadta meg október 7.-én a Hamasz Izraelt

2024. 10. 13.

A Hamász vezetője, Jahja esz-Szinvár megpróbálta meggyőzni a Hezbollahot és Iránt, hogy csatlakozzanak a csoport 2023. október 7-i támadásához – áll a New York Times cikkében, amely titkos találkozókról készült jegyzőkönyekvre hivatkozik. A jegyzőkönyvekből kiderül, hogy a Hamász 2022 őszén kezdte el tervezni a támadást – amelyet „a nagy projektnek” neveztek el –, és a Hezbollah és Irán támogatásának elnyerésére tett erőfeszítések miatt halogatta azt.

A jelentés szerint egy magas rangú Hamász-tisztviselő 2023 júliusában Libanonban találkozott egy magas rangú iráni parancsnokkal, hogy Teherán segítségét kérje a támadás során érzékeny izraeli helyszínek megtámadásához. Az is kiderül belőle, hogy az iráni parancsnok azt mondta, Irán és a Hezbollah elvben támogatja a tervet, de több időre van szükségük a felkészüléshez – írta honlapján a Haaretz.

A Hamász továbbá azt tervezte, hogy részletesebben megvitatja a támadási tervet a Hezbollah akkori főtitkárával, Haszan Naszrallahhal, aki a múlt hónapban halt meg egy izraeli csapás során. A dokumentumokból nem derül ki, hogy a találkozóra valóban sor került-e.

Az azonban kiderül, hogy a Hamász többek között azért döntött a támadás mellett, mert Izraelben belső törés keletkezett, amelyet a kormánynak az igazságügyi rendszer átalakítására tett erőfeszítései okoztak.

Azt is jelzik, hogy a döntést befolyásolta a Hamász azon törekvése,

hogy megzavarja az Izrael és Szaúd-Arábia közötti normalizációs erőfeszítéseket, Ciszjordánia izraeli megszállásának megszilárdulását, valamint Izrael azon törekvését, hogy megerősítse a jeruzsálemi Al-Aksza-mecset feletti ellenőrzését a Templomhegyen.

Hírdetés

A forrásokból az is világossá válik, hogy a Hamász a 2023. október 7-i támadás előtt két évvel szándékosan kerülte a nagyobb összecsapásokat Izraellel, hogy maximalizálja a meglepetés erejét. Idézik a Hamász vezetőit, akik azt mondták, hogy „meg kell győzniük az ellenséget arról, hogy a Hamász Gázában nyugalmat akar”.

A jegyzőkönyveket egy olyan számítógépen találták meg, amelyet január végén találtak izraeli katonák a Hamász nemrég elhagyott földalatti parancsnoki központjában, a Gáza déli részén fekvő Hán Júniszban. A New York Times megerősítette a jegyzőkönyvek hitelességét, miután megosztotta azok tartalmának egy részét a Hamászhoz közel álló szakértőkkel.

Az amerikai lap által megszerzett külön belső jelentés alapján

az háborús búűncselekményeket elkövető izraeli hadsereg  arra a következtetésre jutott, hogy a jegyzőkönyvek valósak voltak, és hogy a katonai hírszerzés újabb kudarcot vallott az október 7-i támadás megakadályozásában.

A jelentés szerint a cionista rezsim hadserege elutasította a kommentárkérést, míg a Hamász és a Hezbollah nem válaszolt. Irán ENSZ-képviselete tagadta a jegyzőkönyvben szereplő állításokat, és kijelentette, hogy a támadást „kizárólag a Hamász gázai székhelyű katonai szárnya hajtotta végre”.

A jelentés szerint október 7-én a kora reggeli órákban az izraeli hírszerzés tisztjei észrevették, hogy a Hamász harcosai „szokatlan manővert” hajtanak végre, de azt gyakorlatnak vagy védelmi manővereknek minősítették.

A jelentés idéz egy szigorúan titkos memorandumot, amelyet az izraeli hírszerzés tisztjei hajnali 3 óra 17 perckor – mintegy három órával a támadás kezdete előtt – terjesztettek, és amely szerint úgy vélték, hogy a Hamász „jelenleg nem érdekelt az eszkalációban és a konfrontációba való belépésben”.

Hirado.hu

Megosztom:


Forrás:orientalista.hu
Tovább a cikkre »