Varga-Bajusz Veronika: az egyetemek legyenek a térség aktív szereplői is

Varga-Bajusz Veronika: az egyetemek legyenek a térség aktív szereplői is

Az egyetemek, felsőoktatási intézmények fontos küldetése, hogy ne csupán tudásközpontok legyenek, hanem aktív szereplői, alakítói is a térség gazdasági, társadalmi és kulturális életének – jelentette ki a Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért felelős helyettes államtitkára pénteken Székelyudvarhelyen.

Varga-Bajusz Veronika a Székelyudvarhelyi Egyetemi Központ (SZÉK) tanévnyitóján vett részt, melyen a székelyföldi felsőoktatási intézmény 25 éves fennállását ünnepelték.

Beszédében Márton Áron erdélyi római katolikus püspök jelmondatát idézte: “Nem futamodom meg a munkától”. Emlékeztetett: Márton Áron a magyar nemzet talán legnehezebb évtizedeiben mentette a lelkeket, őrizte a magyarság, székelység hitét, erősítette a reábízottakat. Így jogosan merül fel a kérdés, hogyan lehet a példáját, örökségét megtartani, tovább virágoztatni – mondta.

Hangsúlyozta: úgy lehet erős a Kárpát-medencei magyarság, ha az erős gyökerekből táplálkozó nemzeti kultúra tehetséggel, tudással egészül ki. Mint mondta, “a jó fa jó gyümölcsöt terem”, de ahhoz, hogy a közösség erős legyen, sok gyümölcsfa szükséges, melyet nevelni, gondozni kell.

Arról is beszélt, hogy a SZÉK fontos küldetése, hogy lehetőséget ad a helyi fiataloknak, hogy helyben szerezzék meg a szükséges tudást. Fórumot biztosít a pályakeresőknek, ahol találkozhatnak a versenyképes képzési lehetőségekkel.

Olyan tudást nyújt, mely mögött kiváló magyarországi egyetemek állnak, és a diákok a szakmai fejlődés, önfejlesztés lehetőségét is megtalálhatják a képzési kínálatban.

Hírdetés

Hangsúlyozta: fontos, hogy minden térségben egészséges ökoszisztéma alakuljon ki, melyet a közösség, a munkaerőpiac, oktatási intézmények együttesen tartanak fenn a helyi igényeknek megfelelően.

Székelyudvarhely, 2023. szeptember 15.
Varga-Bajusz Veronika, a Kulturális és Innovációs Minisztérium felsõoktatásért felelõs helyettes államtitkára beszédet mond a Székelyudvarhelyi Egyetemi Központ tanévnyitó ünnepségén a városháza Szent István dísztermében 2023. szeptember 15-én.
MTI/Kátai Edit

Mint mondta, ez a cél vezette a magyar felsőoktatás újraindítását is, hiszen az elmúlt évek fejlesztéseinek köszönhetően a magyar egyetemek a világ felsőoktatási rangsoraiban jelentősen előre léptek, szinte nincs tudományterület, ahol ne lehetne találni versenyképes magyar intézményt. A világ egyetemeinek legjobb öt százalékában 11 magyar felsőoktatási intézmény van – mondta.

Kitért a külhoni magyar egyetemek támogatására is, hangsúlyozva, hogy a külhoni magyar fiataloknak minden lehetőséget meg kell adni arra, hogy a szülőföldjükön tanulhassanak, dolgozhassanak, ezáltal szellemileg és gazdaságilag is gyarapítva régiójukat, a Kárpát-medence egészét.

A magyar közösség akkor maradhat erős külhonban, ha tudáselőnnyel rendelkezik – jelentette ki Varga-Bajusz Veronika, és köszönetet mondott a SZÉK vezetőségének, hogy 25 éve versenyképes tudással segíti a fiatalok szülőföldön maradását.

Ilyés Ferenc, a SZÉK programigazgatója elmondta, hogy a jubileumi tanévben 520 hallgató tanul az intézményben. A székelyudvarhelyi tanévnyitón több magyarországi egyetem rektora is részt vett és felszólalt.

A Székelyudvarhelyi Egyetemi Központ (korábbi nevén Modern Üzleti Tudományok Főiskolája – MÜTF) 1998-ban alakult. Az intézményben alapképzésen és mesterképzésen folyik az oktatás, és számos képzést, tanfolyamot is tartanak.

MTI

The post Varga-Bajusz Veronika: az egyetemek legyenek a térség aktív szereplői is appeared first on Külhoni Magyarok.


Forrás:kulhonimagyarok.hu
Tovább a cikkre »